Dostupni linkovi

Egipat i Grčka potpisali pomorski sporazum


Jedan od turskih brodova u potrazi za naftom u Mediteranu, arhivska fotografija

Egipat i Grčka potpisali su danas, 6. avgusta, pomorski sporazum kojim je utvrđena morska granica između dveju zemalja i definisana ekskluzivna ekonomska zona za prava na traganje za naftom i gasom.

Taj sporazum je, kako piše agencija Frans pres (AFP), odgovor na sličan sporazum od prošle godine Turske i vlade Libije sa sedištem u Tripoliju, koji je izazvao napetosti u regionu Istočnog Mediterana.

Sporazum Turske i Libije, široko su odbacili Egipat, Kipar i Grčka kao kršenje svojih ekonomskih prava u podmorju za koje se veruje da je bogato naftom. Evropska unija kaže da tursko-libijsko kršenje medjunarodnog prava preti stabilnosti u regionu.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

"Ovaj sporazum omogućava Egiptu i Grčkoj da napreduju maksimalno povećavajući svoje koristi od resursa koji su dostupni u ovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni: izglednih zaliha nafte i gasa", rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri posle kratke ceremonije potpisivanja danas u Kairu.

Dodao je da su "egipatski-grčki odnosi presudni za održavanje bezbednosti i stabilnosti u regionu istočnog Mediterana i za suzbijanje pretnji izazvanih neodgovornom politikom koja podržava ekstremizam i teror" što se odnosi na podršku Ankare vladi u Tripoliju.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias ocenio je sporazum Egipat-Grčka kao "primeran sporazum". Međutim, ni jedan od dvojice ministara nije otkrio nikakve detalje sporazuma. "To je potpuna suprotnost ilegalnom, nevažećem i pravno nepostojećem memorandumu o razumevanju Turske i Tripolija", dodao je Dendias.

Turska tvrdi da grčka ostrva ne bi trebalo da budu uključena u proračun morskih zona od ekonomskog interesa, što je stav za koji Grčka kaže da krši međunarodno pravo. Grčka ima oko 6.000 ostrva i grebena u Egejskom i Jonskom moru, od kojih je više od 200 naseljeno.

Prošlog meseca grčka vlada bila je uznemirena planom Turske da nastavi potragu za za naftom i gasom južno od grčkih ostrva na istoku Sredozemlja, te je došlo i do pokreta oružanih snaga dveju strana.

XS
SM
MD
LG