Dostupni linkovi

Guterres osudio strano miješanje u Libiji


Sirt, Libija, fotoarhiv
Sirt, Libija, fotoarhiv

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je "strano miješanje bez presedana" u Libiji zbog isporuke savremene opreme i broja plaćenika uključenih u sukobu u toj zemlji.

Obraćajući se na ministarskom videosastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres je izrazio zabrinutost zbog grupisanja vojnih snaga oko grada Sirt, na pola puta između Tripolija na zapadu i Bengazija na istoku.

Prema njegovim riječima, snage libijske međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tripoliju, napreduju prema istoku i sada su oko 25 kilometra od Sirta.

Ranije su te snage, koje imaju podršku Turske, pokušale da zauzmu taj grad.

Ta vlada je suprotstavljena snagama Khalife Haftara čije je sjedište u Bengaziju i ima podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Veoma smo zabrinuti zbog alarmantno velike koncentracije vojnih snaga oko grada (Sirta), kao i zbog visokog nivoa direktnog stranog miješanja u sukobu tako što se krše embargo UN-a na oružje i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Guterres koji nije naveo nijednu državu.

Generalni sekretar UN-a je naveo da je tokom razgovora zvaničnika UN-a sa vojnim predstavnicima dvije strane u sukobu pomenuto povlačenje stranih plaćenika, kao i antiteroristička saradnja i razoružanje. Takođe se spominjala mogućnost uspostavljanja mehanizma o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG