Dostupni linkovi

Turski brodovi tragaju za gasom, grčka vojska u pripravnosti


Turski brod, ilustracija
Turski brod, ilustracija

Turska je danas najavila slanje brodova za traganje za ležištima nafte i gasa u spornom području istočnog Sredozemlja, povećavajući napetost sa susednom Grčkom i ignorišući pozive država EU da to ne radi.Oružane snage Grčke su u stanju pripravnosti, objavljeno je u Atini.

Turske vlasti saopštile su da će istraživački brod "Oruk Rejs" i dva pomoćna tragati do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo.

"Turska je povećala agresivnost prema Grčkoj, Kipru i Evropskoj uniji u celini," rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Iako saveznice u ;NATO-u, Grčka i Turska su u sukobu oko prava na eksploataciju gasa i nafte u regionu.

Evropska unija i Sjedinjene Države sve oštrije kritikuju Ankaru zbog namere da proširi istraživanje na područja koja Atina smatra svojim.

Nemački ministar spoljnih poslova Hejko Mas koji je danas u poseti Atini, pozvao je Tursku da izbegne "provokativne akcije" i da se uključi u pregovore sa EU.

"Imamo vrlo jasan stav: međunarodno pravo mora da se poštuje. Zato napredak u odnosima s Turskom može da se postigne samo ako Ankara izbegava provokacije na istočnom Mediteranu", izjavio je Mas posle razgovora u Atini sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Turska je optužila Grčku da pokušava da joj uskrati korist od nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, tvrdeći da granice područja za komercijalnu eksploataciju treba "ravnopravno" računati od linije kopnenih obala Grčke i Turske, a ne od linije koju čine grčka ostrva. Atina to odbacuje kao očigledno kršenje međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG