Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još devet osoba, 295 novozaraženih


U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica zarazne bolesti COVID-19 preminulo još devet osoba, čime se ukupan broj preminulih povećao na 614, saopštila je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv zarazne bolesti COVID -19 predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je i na čelu tog štaba.

Od poslednjeg preseka stanja, u Srbiji je na korona virus testirano 9.858 osoba, a zaraza je potvrđena kod 295 ljudi.

Brnabić je rekla da je da se „procenti smanjuju“ i da je pritisak na zdravstveni sistem Srbije danas manji.

„Očekujemo dalje smirivanje situacije, ali to zavisi od nas i od toga koliko se pridržavamo mera“, rekla je Brnabić na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

„Dugujem zahvalnost građanima Srbije koji su ozbiljno shvatili situaciju. Najveći broj građana je izuzetno odgovoran“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

„Epidemiološka situacija se blago popravlja, bolnice se postepeno prazne. To su pozitivni pokazatelji“, izjavio je i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. Nalazimo se u situaciji smirivanja i prelaska iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. I dalje je važno sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi maske, istakao je Kon.

Brnabić: U jesen ulazimo spremniji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da „u jesen ulazimo, kao društvo, mnogo spremniji nego što smo bili pre nekoliko meseci“. Ona je rekla da je u ovkviru priprema za jesen danas, u sredu 5. avgusta, počeo obilazak svih laboratorija koje se bave PCR dijagnostikom, što je ukupno 22 laboratorije širom Srbije. Ona je navela da su obišli i i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

„U petak, 10. avgusta, biće gotova analiza prikupljenih podataka i date preporuke za podizanje kapaciteta testiranja“, rekla je Brnabić.

Srbija je danas mnogo spremnija i spremnije dočekuje jesen, rekla je Brnabić
Srbija je danas mnogo spremnija i spremnije dočekuje jesen, rekla je Brnabić

'Spremna sam da razgovaram sa potpisnicima peticije'

Komentarišući peticiju „Ujedinjeni protiv kovida“, koju je potpisalo nešto manje od 3.000 lekara Brnabić je rekla da frustracija postoji u čitavom svetu i da je razume, ali da su, kako je rekla, dali sve od sebe i ponovila da veruje da je Srbija danas mnogo spremnija i da spremnija dočekuje jesen.

Lekari okupljeni oko zajedničkog proglasa "Ujedinjeni protiv kovida", potpisima su tražili smenu Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje korona virusa. U apelu koji su potpisali, traži se da se „stane na put politizaciji struke, da se imenuju novi članovi Kriznog štaba i da se istraže navodi o zataškavanju broja preminulih i zaraženih korona virusom“.

Brnabić je izrazila spremnost da razgovara sa potpisnicima peticije, ali da moraju da joj kažu ko je njihov predstavnik.

Doktor Predrag Kon je rekao da su "oni i lekari - potpisnici peticije na istoj strani". "Tu nema dileme", podvukao je Kon.

Govoreći o dovođenju u pitanje tačnosti zvaničnih podataka o broju preminulih od posledica COVID-19, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da "ne zna kako se dođe do računice koju pojedini iznose".

Pitanje se odnosilo na autorski tekst redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu Gorana Belojevića, objavljen 4. avgusta u dnevnom listu Danas, a u kome iznosi procene da je u Srbiji od posledica COVID-19 umrlo 5.000, dok je ukupno obolelih 128.000.

Brnabić je ove navode nazvala "neozbiljnim", rekavši da „nema na osnovu kog indikatora ideju kako se dođe do cifri o kojima se govori“.

Doktor Predrag Kon je izjavio da "takva procena nije realna".

Mi i lekari - potpisnici peticije smo na istoj strani, tu nema dileme, izjavio je Kon.
Mi i lekari - potpisnici peticije smo na istoj strani, tu nema dileme, izjavio je Kon.

Razmatraju se predlozi o školama

Kada je reč o novoj školskoj godini, premijerka Brnabić je rekla da je Ministarstvo prosvete Kriznom štabu uputilo njihov predlog koji se u ovom trenutku razmatra.

"Nismo ništa dodatno odlučili i daćemo jasne preporuke i instrukcije koje će onda Vlada usvojiti i tako će se odvijati nastava", istakla je premijerka.

Dodaje da je pažljivo slušala ministra prosvete i da ona lično teži tome da se daju jasni kriterijumi po kojima će škole raditi. "Krizni štab se sada intenzivno bavi septembrom i polaskom u školu“, rekla je Brnabić inavela da su važne sve mere prevencije da bi nastava počela.

"Mi smo bili, ja mislim, jedina zemlja u Evropi koja nijedan dan nastave nije izgubila tokom pandemije", navela je takođe premijerka.

Predrag Kon je rekao da se na onlajn nastavu više računa u srednjim školama i starijim razredima, a da je za mlađe planirano da se nastava odvija u školi.

On je rekao i da bi trebalo razgovarati sa roditeljima i da deca moraju zdrava da dolaze u školu, kao i da će biti obaveza da se deci meri temperatura pred polazak u školu.

'Testira se novi informacioni sistem'

Brnabić je izjavilla i da je danas počelo testiranje novog informacionog sistema za koronu, koji će, kako je navela, biti precizniji od sadašnjeg sistema COVID-19. Brnabić je izrazila očekivanje da će novi sistem biti pušten u rad u drugoj polovini avgusta.

Od početka epidemije u Srbiji su zaražene ukupno 27.033 osobe, a procenat smrtnosti je 2.27 odsto, navodi se na zvaničnom sajtu covid19.rs

U Srbiji je trenutno hospitalizovano 3.315 ljudi, od kojih su 132 pacijenta priključena na respiratore.

Do 5. avgusta u 15 časova, u Srbiji je testirana ukupno 713.104 osoba koje je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

XS
SM
MD
LG