Dostupni linkovi

Većina Nemaca, za razliku od političara, za povlačenje američkih vojnika


Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom slažu se da je odluka SAD o povlačenju vojnika iz Nemačke pogrešna, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani Nemačke imaju nešto drugačije mišljenje.

Najnovija anketa instituta Jugov (YouGov), urađena za nemačku novinsku agenciju dpa, pokazala je da veči deo Nemaca pozdravlja najavljeno povlačenje i da je za njih slika SAD kao sile zaštitnice umnogome stvar prošlosti.

Prema istraživanju javnog mnjenja, 47 odsto građana podržava povlačenje oko trećine od sadašnjih 36.000 američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Svaki četvrti anketirani čak smatra da bi američka vojska u potpunosti trebalo da napusti Nemačku.

Protiv povlačenja, odnosno za to da američke snage ostanu u postojećem broju nije se izjasnila niti trećina učesnika ankete (32 odsto), a 21 odsto anketiranih nije želelo da odgovori na pitanje.

Ministar odbrane SAD Mark Esper krajem jula je najavio da će nepunih 12.000 američkih vojnika napustiti Nemačku. Deo vojnika će biti vraćen u SAD, a deo upućen u druge evropske članice NATO, pre svih Belgiju i Italiju.

Od šest poslaničkih grupa zastupljenih u nemačkom Bundestagu, pet je kritikovalo odluku Vašingtona. Samo je partija Levica pozdravila povlačenje, ali se zauzela i za odlazak svih američkih snaga sa nemačkog tla.

Kada je reč o biračima, slika je malo drugačija. Među pristalicama vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske bavarske Hrišćansko- socijalne unije (CSU), većina je protiv povlačenja vojnika, ali je odnos protivnika i pristalica 45 odsto prema 41 odsto.

Kod svih ostalih stranaka pristalice povlačenja dela američkih snaga su u većini. Među biračima socijaldemokrata (SPD) 42 odsto se izjasnilo za povlačenje a 40 odsto protiv, kod Zelenih taj odnos je 52 prema 35 odsto, kod liberalno-demokratske FDP odnos je 52 prema 36 odsto, a među biračima ekstremno desne Alternative za Nemačku (AD) 61 odsto je za povlačenje, a 28 odsto protiv.

Među pristalicama partije Levica čak 70 odsto podravlja najavljeni odlazak dela američkih snaga, a protiv odluke Bele kuće je svega 18 odsto.

Raspoloženje javnog mnjenja još je jasnije kada je reč o američkom nuklearnom oružju razmeštenom na tlu Nemačke. Povlačenje tog oružja nije u planu, ali za takav potez zalaže se i rukovodstvo vladajuće SPD, što nailazi na negodovanje koalicionih partnera iz konzervativnih partija CDU i CSU.

Sa takvim ciljem socijaldemokrata slaže se, međutim, dve trećine nemačkih birača. Za to da se iz Nemačke ukloni približno 20 nuklearnih projektila smeštenih u vazduhoplovnoj bazi Bihel u jugozapadnoj pokrajini Rajna-Palatinat, u anketi se izjasnilo 66 odsto građana. Samo 19 odsto učesnika ankete reklo je da bombe treba da ostanu, a 16 odsto nije htelo da se izjasni.

Ali uprkos velikom razumevanju Nemaca za smanjenje broja američkih vojnika, obrazloženje predsednika Donalda Trampa za takav potez prihvatljivo je samo manjini. Samo svaki četvrti građanin deli Trampovo mišljenje da Nemačka ne izdvaja dovoljno za odbranu. Sa takvim stavom ne slaže se 58 odsto ispitanih.

Anketa je pokazala i da većinsko protivljenje amerikom vojnom vojnom prisustvu u Nemačkoj ide ruku pod ruku sa gubitkom poverenja u savezništvo SAD. Približno samo još trećina građana Nemačke (35 odsto) smatra SAD najvažnijim partnerom Nemačke izvan Evrope. Da to više nije slučaj misli 49 odsto anketiranih.

Na pitanje da li su važniji dobri odnosi sa SAD, sa Rusijom ili Kinom, u anketi sa najviše, 35 odsto pozitivnih odogovora i dalje prednjače SAD. Ipak, gotovo svaki četvrti građanin (23 odsto) misli da su dobri odnosi sa Rusijom važniji, a za 13 odsto su glavni prioritet dobri odnosi sa Kinom.

Koordinator nemačke vlade za transatlantske odnose Peter Bajer ocenio je da su rezultati ankete uznemirujući.

"Zbog politike sadašnje američke administracije kod mnogih Nemaca sigurno nastaje određena distanca prema SAD", rekao je Bajer, dodajući da to "ne sme da dovede do okretanja Rusiji ili Kini, ili prepuštanja nesigurnoj neutralnosti".

"I mnoge izjave sa nemačke strane u poslednje vreme bile su sve, samo ne od pomoći za odnose Berlina i Vašingtona", rekao je političar CDU Bajer, aludirajući i na zahteve SPD za povlačenje američkog atomskog oružja.

XS
SM
MD
LG