Dostupni linkovi

SAD povlače 11.800 vojnika iz Nemačke


Američke trupe u Nemačkoj
Američke trupe u Nemačkoj

SAD će iz Nemačke povući 6.400 vojnika, a još 5.400 prebaciti u druge države Evrope, saopštili su danas američki bezbednosni zvaničnici.

Oni su najavili da će povlačenje, koje je u skladu sa zahtevom predsednika SAD Donalda Trampa, početi za nekoliko meseci i da će verovatno vazdušne i kopnene snage biti premeštene u države gde već ima američke vojske.

U Nemačkoj bi nakon povlačenja trebalo da ostane oko 25.000 vojnika.

Ova najava usko je vezana sa planom povećanja američkih snaga u Poljskoj, što su Varšava i poljski predsednik dugo priželjkivali.

Neki zvaničnici su rekli da će ovakav potez koštati milijarde i da će biti potrebna izgradnja dodatnih baza u SAD kako bi se smestile sve snage.

NATO: SAD se konsultovale o povlačenju

Generalni sekretar NATO, Jens Soltenberg je potvrdio da su se predstavnici američke administracije, konsultovali sa saveznicima u Alijansi prilikom odlučivanja o povlačenju i raspoređivanju američkih trupa iz Nemačke.

Šef severoatlantskog saveza je izdao posebno saopštenje u kojem podvlači da najava sekretara odbrane Marka Espera, o američkim snagama u Evropi “podvlači stalnu posvećenost Sjedinjenih Država NATO-u i evropskoj bezbednosti”.

“Mir i bezbednost u Evropi važni su za sigurnost i prosperitet Severne Amerike, a kako se suočimo sa nepredvidivim svetom. Jači smo i sigurniji kada stojimo zajedno”, poručio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Zabrinutost Nemačke

Članovi Trampove partije kritikovali su pomeranje trupa kao poklon Rusiji i pretnju nacionalnoj bezbednosti. Takođe, nije sigurno da li će plan opstati ukoliko Tramp ne bude u novembru ponovo izabran za predsednika.

Nemačka je glavni štab za američke operacije na Bliskom Istoku i Africi.

Odluka da zadrži gotovo polovinu snaga u Evropi, jasan je potez Pentagona u nameri da se pomiri sa saveznicima izbegavajući povlačenje svih 10.000 vojnika iz regiona.

Širenjem snaga na istok, SAD šalje poruku Rusiji da ne smanjuje posvećenost regionu i da ostaje spremna da zaštiti Istočnu Evropu od bilo kakve agresije Moskve.

Nekoliko ministara odbrane NATO-a izrazilo je zabrinutost zbog povlačenja hiljada vojnika iz Nemačke.

XS
SM
MD
LG