Dostupni linkovi

Kina optužila SAD zbog najavljene posete Tajvanu


Sekretar za zdravstvo SAD Aleks Azar, prvi američki ministar koji će posetiti Tajvan od 1979.
Sekretar za zdravstvo SAD Aleks Azar, prvi američki ministar koji će posetiti Tajvan od 1979.

Kina je danas optužila SAD da "ugrožavaju mir" posle najavljene posete američke delegacije Tajvanu. Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i osuđuje kontakte zvaničnika na ostrvu i stranih zvaničnika.

"Kina se oštro protivi razmeni zvaničnih poseta između SAD i Tajvana", izjavio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

"Pitanje Tajvana je najvažnije i najosetljivije u kinesko-američkim odnosima," istakao je Vang pozivajući Vašington da ispuni preuzete obaveze prema Pekingu kako bi se "izbegla ozbiljna šteta u kinesko-američkim odnosima kao i miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu".

SAD su saopštile da će se sekretar za zdravstvo Aleks Azar uskoro otputovati u Tajpej.

To bi bila prva poseta jednog američkog ministra Tajvanu od 1979, otkako su formalno prekinuti diplomatski odnosi Vašingtona i Tajpeja, podseća AP.

Od tada SAD i Tajvan održavaju samo nezvanične odnose, ali je Vašington najvažnijih saveznik Tajpeju i snabdevač oružjem.

Tajvan je potvrdio najavljenu posetu, ne navodeći za kada je planirana, ali AP javlja da se očekuje sledeće sedmice.

Kako se očekuje, Azar će razgovarati sa domaćim zvaničnima o pandemiji korona virusa i ulozi Tajvana kao izvoznika medicinske opreme i tehnologije.

"Tajvan je model transparentnosti i saradnje u globalnom zdravstvu tokom pandemije Covida -19 i dugo vremena pre toga," navodi se u Azarovom saopštenju.

Tajvan je ostvario odlične rezultate u borbi protiv korone, zbog čega je dobio pohvale u međunarodnoj zajednici, mada je u međuvremenu isključen iz Svetske zdravstvene organizacije na pritisak Kine.

Uprkos geografskoj bliskosti sa Kinom, gde je izbila pandemija, na ovom ostrvu sa 23 miliona stanovnika registrovano je samo 476 slučajeva zaraze i sedmoro preminulih, pre svega zbog masovnog testiranja i praćenje infekcije.

Azarova poseta je olakšana nakon što su američke vlasti usvojile Zakon o putovanju Tajvanu 2018. Prethodnih decenija posete visokih američkih zvaničnika su bile retke u nastojanju da se ne ugroze odnosi sa Kinom.

Tajvan je bio član Ujedinjenih nacija do 1971. godine, ali je zbog zaokreta SAD prema Pekingu sa čuvenom posetom tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Pekingu, Narodan Republika Kina zauzela to mesto u svetskoj organizaciji.

Azar bi tom prilikom trebalo da se sastane sa tajvanskom predsednicom Tsai Ing-ven.

Šezdesetrogodišnja predsednica nije omiljena u Kini pošto smatra da je njeno ostrvo de fakto suverena država i čvrsto odbacuje kinesku viziju "Jedinstvene Kine".

Istovremeno, zvanični Peking navodi da je spreman da, ako bude nužno, i silom povrati Tajvan pod svoje okrilje.

Tajvan je jedna od ključnih tački neslaganja u sve turbulentnijim odnosima dve najveće svetske ekonomije, koje se spore oko trgovine, tehnologije, teritorijalnih pretenzija u Južno Kineskom moru, Tibeta, tretmana Ujgura i drugim muslimanskih manjina u Kini i načina na koji je Peking reagovao na izbijanje korona virusa.

XS
SM
MD
LG