Dostupni linkovi

Kina: Tajvanski separatisti će 'ostaviti smrad za 10.000 godina'


Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen
Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen

Separatisti će "ostaviti smrad za 10.000 godina", izjavio je 13. januara najviši diplomata kineske vlade u najoštrije izrečenoj reakciji Pekinga na reizbor Tsai Ing-wen na poziciju predsjednice Tajvana.

Tsai je 11. januara pobijedila na izborima na kojima su dominirali napori Kine da dobije ostrvo za koje tvrdi da je njeno, kavodi Reuters.

Tsai je poručila da Tajvan neće popustiti prijetnjama i zastrašivanjem iz Kine i da samo tajvanski narod ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti.

Govoreći u Africi, kineski državni savjetnik Wang Yi rekao je da je princip "jedna Kina", kojim se Tajvan priznaje kao dio Kine, odavno postao konsenzus međunarodne zajednice.

"Ovaj konsenzus neće se malo izmijeniti zbog lokalnih izbora na Tajvanu i neće biti poljuljan zbog pogrešnih riječi i postupaka određenih zapadnih političara", dodao je Wang, aludirajući na američkog državnog sekretara Mikea Pompea, ocjenjuje Reuters.

Čestitajući Tsai, Pompeo ju je pohvalio što traži stabilnost s Kinom, "uprkos nemilosrdnom pritisku".

Wang je, u komentarima kineskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao da je "ponovno ujedinjenje preko Tajvanskog moreuza historijska neizbježnost".

"Oni koji podijele zemlju bit će osuđeni da ostave smrad za 10.000 godina", rekao je Wang, čija je jedna od prethodnih uloga bila šef kineske kancelarije za odnose s Tajvanom, koristeći izraz koji znači da će ući u historiju kao riječ za sramotu.

Od tranzicije ka punoj demokratiji početkom 1980-ih godina, Tajvan je sve više isticao svoj identitet nezavisnosti od Kine, iako ga ne priznaju Ujedinjene nacije, niti bilo koja veća država.

Međutim, ta ostrvska zemlja ima sve aspekte funkcija suverene države, te izdaje sopstvene pasoše, ima svoju vojsku i pravni sistem, i važan je centar svjetske industrije visoke tehnologije.

XS
SM
MD
LG