Dostupni linkovi

Bivši poslanik Nogo pušten da se brani sa slobode


Nogo na protestu ispred Skupštine Srbije 9. jula 2020. godine

Portparolka Višeg tužilaštva u Beogradu, Irena Bjeloš, izjavila je da su doskorašnji poslanici Skupštine Srbije, Srđan Nogo i Zoran Radojičić, koji su privedeni pre dva dana, saslušani i da tužilaštvo nije predložilo pritvor, tako da će se dalje braniti sa slobode.

Policija je ranije saopštila da su Nogo i Radojičić uhapšeni 3. avgusta zbog postojanja sumnje da su izvršili "krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja države" i tada im je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega su, uz krivičnu prijavu, danas privedeni u tužilaštvo.

Objašnjavajući proceduru, portparolka tužilaštva Irina Bjeloš je za agenciju Beta navela da je delo za koje se sumnjiči Nogo u nadležnosti Višeg tužilaštva i da je pokrenut postupak preduzimanjem dokaznih radnji, što podrazumeva saslušanje osumnjičenih na krivičnu prijavu.

Na pitanje na koju se radnju odnosilo saslušanje, ona je rekla da je to bilo "povodom događaja od pre dva dana zbog čega su i zadržani".

Bivši samostalni i nekadašnji poslanik desno orijentisanog pokreta Dveri Srđan Nogo pozvao je uoči konstitutivne sednice Skupštine Srbije koja je održana 3. avgusta na protest ispred parlamenta, a preko društvenih mreža je najavio i upotrebu pejntbol puške.

Nogov advokat Marko Pušica je izjavio kako veruje da je Nogo uhapšen upravo jer je najavljivao upotrebu pejntbol puške ispred parlamenta kada novi poslanici budu dolazili na zakletvu.

Parlament je uz manje proteste konstituisan 3. avgusta, a potvrđivanjem mandata poslanicima izabranim na izborima 21. juna, Nogu je prestao da važi poslanički imunitet.

Policija je Noga ranije označila i kao organizatora protesta ispred Skupštine 7. jula, kada je došlo do nasilnog upada u skupštinsku zgradu i sukoba dela demonstranata sa policijom.

Nogo se sa svojim pristalicama-desničarima pojavljivao i na protestima koji su usledili u narednim danima i u više navrata eskalirali u sukob dela demonstranata sa policijom.

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG