Dostupni linkovi

Advokat: Srđan Nogo priveden na saslušanje, sud demantuje određivanje pritvora


Srđan Nogo na protestu ispred Skupštine Srbije u Beogradu, 9. jul 2020.

Advokat poslanika Srđana Noga izjavio je danas da je on priveden, a Viši sud u Beogradu demonatovao je da mu je određen pritvor.

Iz Višeg suda je saopšteno da "odbacuju kao neistinite" navode po kojima je samostalnom poslaniku i bivšem članu desničarskog političkog pokreta Dveri Srđanu Nogu određen pritvor.

Iz suda su naveli da predlog za određivanje pritvora "nije ni stavljen od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu", odnosno da Nogo "nije ni saslušan pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu".

Prethodno je Nogov advokat, Marko Pušica, za agenciju Tanjug izjavio da je njegov klijent priveden u petak 11. jula u Palatu pravde, gde čeka saslušanje kod tužioca, nakon što se ranije tokom dana na poziv javio policiji u stanici Stari grad.

Pušica je izjavio i da je Nogu, prethodno, u policijskoj stanici uručeno rešenje o zadržavanju do 48 sati.

Pušica je za Tanjug rekao da se Nogo odrekao poslaničkog imuniteta, s obzirom na to da mu mandat traje dok se ne formira novi saziv parlamenta.

Kako je naveo, na teret mu se stavlja da je bio kolovođa grupe koja je vršila nasilje na javnom skupu, a u vezi sa svim događajima od prethodnih dana ispred Narodne skupštine.

Informacija o privođenju Noga na saslušanje, objavljena je i na njegovoj Facebook stranici.

Policija se o ovom događaju do sada nije oglašavala.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić je, podsetimo, u sredu 8. jula - dan nakon što je grupa demonstranata upala u Skupštinu Srbije - za Radio televiziju Srbije izjavio da „procenjuju da je Nogo jedan od glavnih organizatora“.

"Naša je procena da su to sledbenici (bivšeg narodnog poslanika) Srđana Noga i (vođa inicijative "Nema predaje Kosovа i Metohijе") Damnjana Kneževića. Sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još nekih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje", rekao je Rebić govoreći o upadu u Parlament.

Upad demonstranata u Skupštinu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Srđan Nogo je narodni poslanik u poslednjem sazivu Skupštine koji nastupa samostalno od kada je isključen iz opozicionog pokreta Dveri u februaru 2019. godine zbog toga što je na antivladin protest "1 od 5 miliona" došao sa maketom vešala.

Nogo se poslednjih meseci pojavljuje u javnosti na skupovima desnice zajedno sa drugim organizacijama desnice kao što su „Narodne patrole“.

U svojim obraćanjima zalaže za desničarsku politiku – sa izraženim antimigrantskim i antivakcinaškim stavovima.

Policija ga, nakon protesta utorak uveče nije privela, a reporteri Radija Slobodna Evropa su ga viđali ispred Skupštine i na protestima u sredu, četvrtak i petak gde je bio u delu u kome su mahom stajali desničari koji su skandirali uvredljive slogane protiv vlasti i protiv nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG