Dostupni linkovi

Prekršajni sud pokrenuo postupak protiv lidera Dveri


Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je postupak protiv predsednika desničarskog opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića, zbog organizacije protesta ispred Doma Narodne skupštine 8. maja. Tog dana poslanici Dveri su protestovali protiv vlasti zbog, kako su tada naveli, izmena izbornih zakona usred izbornog procesa.

Dveri su saopštile da je protest 8. maja bio spontan, a da su „sponatani protesti dozvoljeni po Zakonu o javnom okupljanju“. Takođe navode i da je sporan zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za pokretanje prekršajnog postupka protiv Obradovića, jer se „radi o političkim aktivnostima poslanika, koje policija ne može da ograničava“.

Obradović je 8. maja bio poslanik u Skupštini Srbije, a mandat je prestao da mu važi 3. avgusta 2020. godine, sa konstitusanjem novog saziva Parlamenta koji izabranog na izborima 21. juna.

Nekoliko desetina poslanika i simpatizera opozicionog pokreta Dveri na čelu sa liderom Boškom Obradovićem pokušali su 8. maja da blokiraju ulaz u Skupštinu Srbije ministrima i poslanicima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a tom prilikom je došlo do verbalnog i fizičkog obračuna, zbog kog je reagovalo i skupštinsko obezbeđenje.

Kamere su snimile poslanika vladajuće većine Marjana Rističevića kako ulazi u zgradu sa pocepanim sakoom, a predsednica parlamenta Maja Gojković rekla da je poslanik Rističević brutalno napadnut.

Predsednik Dveri tvrdio je da nije bilo fizičkog obračuna i da je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Milovan Drecun fizički nasrnuo na njihovu koleginicu Mariju Janjušević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je 8. maja da je policija tog dana privela 15 osoba koje su, kako je tada naveo, „učestvovale u nasilju ispred Skupštine Srbije i napale Marjana Rističevića, druge narodne poslanike i lica koja su ulazila u Narodnu skupštinu".

Lider Dveri Boško Obradović je zbog protesta 8. maja saslušan 28. maja u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu i po krivičnoj prijavi za nasilničko ponašanje.

Saslušanje je trajalo oko sat i po vremena, a Obradović je, po izlasku iz Tužilaštva, novinarima rekao da se nije pozvao na poslanički imunitet.

Osim Obradovića, na saslušanje su došla još trojica članova Dveri, koji su takođe osumnjičenih za isto delo.

Incidenti ispred Skupštine, Dveri blokirale ulaz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

XS
SM
MD
LG