Dostupni linkovi

Vučić i Brnabić na obeležavanju godišnjice "Oluje" u Sremskoj Rači


Ana Brnabić i Aleksandar Vučić
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvovaće u utorak, 4. avgusta obeležavanju 25. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Sremskoj Rači, nedaleko od granice Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, saopšteno je iz službe za medije predsednika Srbije.

Državno obeležavanje stradanja Srba u akciji "Oluja" zvanično je počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

Zvanični podaci hrvatskih nevladinih organizacija govore da je u akciji hrvatske vojske avgusta 1995. godine ubijeno više od 600 civila i proterano više od 200.000 građana srpske nacionalnosti.

U Hrvatskoj će 5. avgusta biti organizovana centralna državna manifestacija kojom se "Oluja" obeležava kao dan pobede u Domovinskom ratu, kada su hrvatska vojska i policija povratile kontrolu nad teritorijom do tada samoproglašene Republike Srpske Krajine, koju su od 1991. godine pod kontrolom držale srpske snage.

Najava da će ovom događaju prisustvati član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević izazvala je dosta rekacija u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da podrži prisustvo srpskih predstavnika na proslavi "Oluje" u Kninu, ali je dodao da su "možda njihovi argumenti jači", uz konstataciju da on to "za sada ne vidi".

Sam Boris Milošević naveo je da na obeležavanje 25. godišnjice "Oluje" ide "otvorenog srca".

"U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom", naveo je, između ostalog, u poruci na svom Facebook profilu.

XS
SM
MD
LG