Dostupni linkovi

Kon: 'Zaravnili smo krivulju', ali situacija je 'daleko od povoljne'


COVID bolnica, "Banjica", Beograd, 14. jul

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je Srbija "nesumnjivo uspela da zaravni" krivulju rasta broja zaraženih, ali da je situacija "daleko od povoljne".

Ocenio je da je važno što se do izvesnog smirenja epidemije došlo samo korišćenjem maski i ograničavanjem radnog vremena pojedinih objekata.

On je za TV Prva ponovio da opadanje broja zaraženih ide "prilično polako".

"Utisak je da ćemo mi stalno imati situacije u kojima će broj zaraženih opadati duže vreme, pa nakon toga rasti, zavisno od ponašanja", ocenio je Kon.

Upozorio je da će početak školske godine u septembru predstavljati "značajan epidemiološki događaj" koji je Ministarstvo prosvete"temeljno razmatralo", te će verovatno biti manje đaka u učionicama.

"(Ministarstvo je predložilo) da prioritet za održavanje nastave imaju (đaci) do četvrtog razreda, što misli da je sasvim na mestu. Učenici, naročito prvog razreda, nemaju bolji način da se socijalizuju (od polaska u školu)", dodao je Kon.

U Srbiji je u periodu od 24 časa, do 15 sati 31. jula, osam osoba preminulo od zaraze korona virusom, a otkriveno je 339 novih slučajeva zaraze, saopštila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" Verica Jovanović.

U bolnicama je 4.305 pacijenata, a na respiratoru je njih 162.

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba.

XS
SM
MD
LG