Dostupni linkovi

Vilson: Vučić sprema javnost za teške odluke


Ne ulazite u EU sa medijskom situacijom koja slabi, nego koja jača: Dejmon Vilson
Ne ulazite u EU sa medijskom situacijom koja slabi, nego koja jača: Dejmon Vilson

Izvršni potpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema građane za teške odluke po pitanju Kosova kada kaže da pred zemljom nisu laki dani.

"Pozdravljam što predsednik Vučić pomaže da se Srbija spremi za ceo ovaj proces i za pregovore. Potreban je iskren razgovor sa javnošću, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, o tome da će biti teških odluka i da su neophodni kompromisi", rekao je Vilson u intervjuu za Glas Amerike.

Vilson je kazao da su potrebni politička hrabrost i liderstvo kako bi se ljudi fokusirali na budućnost.

"Time sam impresioniran i nadam se da je ovo samo deo procesa pripreme javnosti na neke odluke na koje je lako bacati kamenje. Državnik koji ume da vidi kako će to biti i šta to znači za državu i za pet, 10, 20, 30 godina. To je ono što se sad dešava, priprema javnosti da se shvati da je ovo zaista bolje za ove države", naveo je Vilson.

On je rekao da sporazum Srbije i Kosova mora da bude jasan, i da otkloni prepreke da Srbija uđe u EU, a Kosovo u međunarodne organizacije.

"Ono o čemu govorimo je da se granice u regionu učine manje važnim, a ne više važnim i mislim da ovaj sporazum to može da ubrza, ali o tome treba da se dogovore dve strane, mi to nećemo diktirati. Atlantski savet sve ovo samo posmatra i podržava, ali ni SAD ni EU neće diktirati", kazao je Vilson.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Zabrinutost zbog spiska NVO i medija

Povodom nedavnog zahteva Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije da komercijalne banke dostave novčane transakcije za 37 istraživačkih medija i nevladinih organizacija i 20 aktivista, radi borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Vilson je rekao da ga to "zaista brine".

"Mislim da je poenta da se ubrza put ka evropskoj budućnosti, i za to je potrebna politička hrabrost, koju sam video kod predsednika Vučića. Ali isto tako evropska budućnost Srbije znači i vladavinu prava i slobodu medija, pravosudja, jake demokratske institucije i civilno društvo, to treba očuvati", kazao je.

Ocenio je da će pobošljanje ekonomskih prilika i rešavanje pitanja Kosova ubrzati i put demokratizacije Srbije jer je to ključno za evropsku Srbiju da bi bila deo EU.

"Ali ne ulazite u EU sa medijskom situacijom koja slabi, nego koja jača", dodao je Vilson.

Rekao je i da je "zaista zadovoljan" ovonedeljnim virtuelnim samitom lidera balkanskih zemalja i time što su SAD, EU i finansijske ustanove prisustvovale u znak podrške.

"Potreban je osećaj da postoji zajednički pravac i transatlantska podrška i jedinstvo medju samim liderima. To je prvo što je dobra stvar. Drugo je što su oni doneli odredjene odluke i svoju reputaciju doveli u rizik. Sada treba primeniti to i nadgledati primenu", kazao je Vilson.

Dodao je da je "optimista po tom pitanju" jer je "video političku volju i političku posvećenost".

Dijalog Kosova i Srbije obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora a obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Razgovori su nastavljeni na ekspertskom nivou koje, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, vode šefovi delegacija Prištine i Beograda, Skender Hiseni (Hyseni) i Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG