Dostupni linkovi

Odbor SZO za vanredne situacije sastaje se da proceni tok pandemije


Sedište SZO u Ženevi
Sedište SZO u Ženevi

Šest meseci od proglašenja svetske hitne situacije Svetska zdravstvena organizacija danas će održati četvrti sastanak svog Odbora za vanredne situacije da proceni pandemiju COVID-19 koja se i dalje širi na zabrinjavajući način u svetu.

Odbor sastavljen od dvadesetak članova i savetnika bi mogao da usvoji nove preporuke ili da izmeni neke, iako nema sumnje da će se zadržati međunarodna vanredna situacija u trenutku kada je u pandemiji zaraženo 17 miliona ljudi u svetu a preko 660.000 je umrlo.

Kada je SZO proglasio vanrednu hitnu situaciju 30. januara bilo je manje od 100 slučajeva zaraze i nije bilo umrlih izvan Kine gde se pandemija pojavila, podsetio je početkom nedelje generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus, braneći njen učinak.

Organizacija je žestoko kritikovana zbog kašnjenja u proglašavanju vanredne situacije kada je korona virus prvi put prijavljen krajem decembra u Kini. SAD, koje su optužile SZO da je marioneta u rukama Kine, odnosno da je organizaciju "kupio" Peking, u julu su zvanično pokrenuli povlačenje iz te institucije.

SZO je takođe kritikovana za donošenje odluka koje se smatraju zakasnelim ili kontradiktornim, kao što je nošenje maske ili načini prenosa virusa.

"Naša organizacija je odmah reagovala, mobilisali smo sve naše snage da delujemo i informišemo", rekla je zvaničnica te organizacije Marija Van Kerkov na konferenciji za novinare sinoć, prenosi Beta.

Majkl Rajan, zadužen za vanredne situacije u okviru SZO ipak je priznao da je bio "iznenađen" "sporošću" reakcije nekih zemalja sa zdravstvenim sistemima koji se smatraju solidnim. "Mi smo možda precenili efikasnost tih sistema", rekao je Rajan.

XS
SM
MD
LG