Dostupni linkovi

Ustavni sud RS prihvatio zahtijev Kluba delegata bošnjačkog naroda


Skupština Republike Srpske

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u RS.

Narodna skupština RS izglasala je sporni zakon na Desetoj redovnoj sjednici održanoj 18. juna 2020. godine, nakon čega je Klub Bošnjaka na njega stavio veto.

Vitalni nacionalni interes prema Ustavu Bosne i Hercegovine mogu zatražiti predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) ukoliko smatraju kako je ugroženo neko od njihovih prava.

Vijeće Ustvanog suda RS je danas raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanom odredbom navedenog zakona došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Utvrdilo je da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv, te će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

U Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS stavili su ranije veto na izmjene i dopune Zakona u srednjem obrazovanju RS, jer se ne slažu s nazivom nagrade za najbolje nastavnike i profesore - "Svetosavska nagrada“.

Predložili su neutralno rješenje, da naziv ove nagrade bude "najbolji nastavnik - profesor", budući da među njima ima i Bošnjaka, koji se ne prepoznaju kada je u pitanju "Svetosavska nagrada".

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda definisani su na ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, identitet jednog od konstitutivnih naroda, ustavni amandmani, sistem javnog informiranja, jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka, obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno naslijeđe, te teritorijalna organizacija.

XS
SM
MD
LG