Dostupni linkovi

Odbijen veto Bošnjaka u Vijeću naroda RS na naziv Svetosavske nagrade za nastavnike


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske (RS) u srijedu 15. jula u Banjaluci nije postignuta saglasnost da se izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, na koji je klub Bošnjaka pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Faruk Đozić.

Đozić kaže da je za Bošnjake u ovom zakonu sporan naziv nagrade kojom nastavnici mogu biti nagrađeni za izuzetne rezultate i zalaganje u radu.

"Naziv ove nagrade je Svetosavska nagrada. To je jedini razlog bio zbog čega smo mi pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog inreresa. Mi smo predložili amandman da se ime ove nagrade mijenja i da se zove najbolji nastavnik godine ili nešto tome slično”, objasnio je Đozić.

U skladu sa procedurom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, predmet je upućen na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda 29. juna na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju pokrenuo je pitanje zaštitete vitalnog nacionalnog interesa.

Sporni zakon Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. juna.

“Konsenzus po pitanju amandmana Kluba Bošnjaka nije postignut na Vijeću naroda pa, u skladu sa procedurom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ovaj zakon je upućen na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske”, kaže Đozić.

Istakao je da s obzirom na dosadašnja iskustva ni na zajedničkoj komisiji se neće postići dogovor pa će se ovo pitanje u skladu sa daljom procedurom naći pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

U Članu 119a Zakona navodi se kako “za izuzetne rezultate i zalaganje u radu na razvijanju učeničkih znanja, sposobnosti i talenata, podsticanju kritičkog razmišljanja, istraživanja, većeg zalaganja i interesovanja učenika s ciljem postizanja boljih rezultata, primjenu raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda u obrazovno-vaspitnom radu, te za doprinos kvalitetnijem obrazovanju i vaspitanju u Republici, nastavnici mogu biti nagrađeni Svetosavskom nagradom.“

Predstavnici Bošnjaka već godinama traže ravnopravnu uključenost svih konstitutivnih naroda u obrazovni proces u Republici Srpskoj, tvrdeći da se trenutno potenciraju isključivo vjerski i nacionalni sadržaji posvećeni Srbima.

XS
SM
MD
LG