Dostupni linkovi

MMF odobrio 330 miliona eura kredita za Bosnu i Hercegovinu


Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak je u Washingtonu odobrio Bosni i Hercegovini (BiH) kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije korona virusa, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ovim novcem će biti finansirano i provođenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom.

Dogovor o deblokadi 330 miliona eura koje je BiH u Pismu namjere tražila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postigli su na sastanku u Sarajevu 11. aprila, lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Na ovom sastanku su učestvovali su zvaničnici Evropske Unije (EU) i MMF-a.

Prema postignutom dogovoru, Federaciji BiH će pripasti 62 posto kreditnih sredstava, a Republici Srpskoj 38 posto. Oba entiteta će iz sume koja im pripada za Brčko Distrikt izdvojiti po pola procenta novčane sume.

Postignut je dogovor i da se formira koordinaciono tijelo na nivou BiH, koje će odlučivati o daljim ekonomskim mjerama, ali i nadgledati raspodjelu novca od MMF-a.

BiH ekonomija: 'Svi smo u istom čamcu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG