Dostupni linkovi

Prvi slučaj korona virusa u Neumu


Neum, jedini bh. grad na moru

U Neumu, gradu na jugu Bosne i Hercegovine, zabilježen je prvi slučaj zaražene osobe korona virusom, potvrđeno je iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema podacima Turističke zajednice Hercegovačko - neretvanskog kantona tokom prošle sedmice zabilježeno je 12 hiljada turista koji ljetuju u ovom gradu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa. Kako je rečeno, najviše turista je iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

BiH je 1. juna otvorila granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske bez dodatnih ograničenja i uz pridržavanje epidemioloških mjera koje izdaju epidemiološki zavodi.

Krajem juna Republika Hrvatska je uvela mjere 14-dnevnog karantina za sve građane koji dolaze iz BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Državljanima BiH, koji imaju hrvatski pasoš, ulazak u Republiku Hrvatsku je dozvoljen.

Iz Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona apeluju na sve građane koji ljetuju u Neumu da se pridržavaju propisanih mjera, kao što je nošenje maski I propisane fizičke distance.

Neum je jedini bosanskohercegovački grad na moru.

Do sada je na području Bosne i Hercegovine korona virus zabilježen kod 10.766 osoba, izliječenih je 5.200, a 297 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG