Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo osam osoba, registrovano 379 novozaraženih


U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica bolesti COVID-19 preminulo još osam osoba, čime se ukupan broj preminulih povećao na 551, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba vlade Srbije.

Od poslednjeg preseka stanja, u Srbiji je na korona virus testirano 9.817 osoba, a zaraza je potvrđena kod 379 ljudi, rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19.

Ona je istovremeno ocenila da je broj od 379 novozaraženih najmanji u poslednje dve nedelje. Istovremeno je upozorila da je primećeno da je među obolelima visok procenat mlađih pacijenata.

„Najveći broj pacijenata koji su imali ili imaju COVID-19 bio je u uzrasnim grupama između 30 i 39 godina i 40 i 49 godina. Oko 60 odsto svih pacijenata bilo je u uzrasnoj grupi do 50 godina“, rekla je doktorka Kisić-Tepavčević ocenivši da to pokazuje veću ekspoziciju u mlađim starosnim grupama i manje pridržavanje preventivnih mera.

'Kaznena politika - krajnja instanca'

Kisić Tepavčević je izjavila i da kaznena politika generalno nije popularna i da lično misli da ona nije efikasna, ali da je to "krajnja instanca".

"To nije lična odluka, već jedna kolektivna odgovornost i ne mogu da shvatim da bi se neko pre pridržavao mera kako ne bi platio kaznu, a ne kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

"To je krajnja instanca za koju se nadamo da nam neće biti potrebna", rekla je Kisić Tepavčević.

"Brojevi pokazuju da se itekako prodržavamo preventivnih mera i da ne smemo da se sada opustimo, nego i da utičemo na svoje najbliže da se pridržavamo mera", rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o deci koja su COVID pozitivna, ona je rekla da je u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu smešteno devetoro dece, a da je na ginekologiji i akušerstvu šest trudnica koje su pozitivne.

U bolnici u Nišu je šestoro dece, a u bolnici u Šapcu troje, dodala je.

"Sva deca se nalaze u stabilnom stanju i imaju blažu kliničku sliku", rekla je Kisić Tepavčević.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo ukupno 24.520 osoba, a procenat smrtnosti je 2.25 odsto, navodi se na zvaničnom sajtu covid19.rs

U Srbiji je trenutno hospitalizovana 4.531 osoba, od kojih je 156 priključeno na respiratore.

Do 28. jula u 15 časova, u Srbiji je testirana ukupno 641.091 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije danas je organizovao neformalni sastanak sa zdravstvenim radnicima COVID bolnica KBC Zvezdara u Beogradu i Opšte bolnice Pančevo.

Kako je navedeno nakon ovog sastanka, zajedno su apelovali na građane da, poštujući mere zaštite, pomognu onima koji „svakodnevno rade u crvenim zonama, na prvim linijama fronta u borbi protiv virusa korona i u teškim uslovima bore se za zdravlje i život svakog pacijenta“.

U Užicu je u utorak otvorena nova privremena COVID bolnica u zgradi nekadašnje kasarne, čiji je kapacitet više od 150 mesta.

U Šapcu je epidemiološka situacija bolja nego prethodnih desetak dana, ukupno je 1.760 zaraženih, dok se u Novom Sadu nastavlja sa merama restrikcije.

Ministarstvo socijalne zaštite: Zaraženo 173 korisnika i 97 zaposlenih

Zaključno sa 28. julom, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 173 korisnika i 97 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u čijoj su ovi objekti nadležnosti.

Dodaje se da je ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite 644, dok je broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 245.

XS
SM
MD
LG