Dostupni linkovi

Otvorena privremena bolnica u zgradi nekadašnje kasarne u Užicu


U gradu Užicu otvorena je nova, privremena COVID bolnica u zgradi nekadašnje kasarne, čiji je kapacitet više od 150 mesta. U novoj bolnici smeštena su 22 pacijenta. To će biti bolnica za pacijente iz čitavog Zlatiborskog okruga.

U užičkoj bolnici je smešteno 270 pacijenata, od toga sedmoro dece, 16 osoba je na respiratorima. U COVID bolnici Čigota, takođe u Zlatiborskom okrugu, smešteno je 38 pacijenata i oko 180 u stacionarima pet opština.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je sve veći broj pozitivnih i onih koji leže u bolničkim kapacitetima, čak dve trećine su takvi pacijenti, u odnosu na one koji su na opservaciji.

"Ovaj objekat će se koristiti u narednom periodu za smeštaj tih pacijenata. Pacijenti koji imaju upale pluća i zahtevaju bolničko lečenje biće smešteni u tom novom objektu, opservirani i čekati rezultate testa. Ukoliko budu pozitivni biće smešteni na nekom odeljenju u Opštoj bolnici u Užicu", rekao je dr. Božović.

Produžavaju se mere u Novom Sadu, bolja situacija u Šapcu

Epidemiološka situacija u Novom Sadu, u Vojvodini i dalje je nepovoljna, a najverovatnije će, do sada već produžene mere, biti produžene za još sedam dana, a na gradskom kupalištu Štrand i pooštrene, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Na dan 27. 07. u gradu imamo 1.621 aktivan slučaj zaraženih. Jučerašnji dan je bio nešto bolji, ali je prekjuče gori, tako da je situacija i dalje nepovoljna", rekao je Vučević.

Jučerašnji dan je bio bolji, kaže on, i za Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine, jer je bilo više otpusta, nego prijema.

Istovremeno, u gradu Šapcu je ukupno 1.760 zaraženih, manje su gužve u COVID ambulanti i duplo je manje novoobolelih nego u odnosu na pre desetak dana.

Doktorica Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna, ali da je „mnogo bolja nego pre desetak dana“.

"Od jutros je 60 novoobolelih u čitavom okrugu, u Šapcu 24. Taj broj se stalno menja, amplituda se mora posmatrati iz dana u dan. Jeste danas mnogo povoljnija situacija, što ne znači da sutra nećemo imati više obolelih. Dok god nemamo neku ravnu liniju ili stalni pad par dana, ne možemo pričati o nešto stabilnijoj situaciji", ukazala je dr Radojičić za RTS.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima objavljenim u ponedeljak u 15 časova, za 24 časa registrovano 411 novoobolelih, kao i devet smrtnih slučajeva. Do sada su ukupno preminule 543 osobe, a registrovano je 24.141 slučaj.

Kako je u ponedeljak rečeno na konferenciji za medije Kriznog štaba, trenutno je na teritoriji zemlje izbalansiran broj primljenih i otpuštenih pacijenata iz bolnica.

XS
SM
MD
LG