Dostupni linkovi

Kina optužila SAD za nepropisan ulazak u konzulat


Bezbedonosni zvaničnik SAD na vratima kineskog konzulata u Hjustonu, 24. jul 2020.
Bezbedonosni zvaničnik SAD na vratima kineskog konzulata u Hjustonu, 24. jul 2020.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je danas, 25. jula, saopštilo da su američki policajci nepropisno ušli u zatvoreni kineski konzulat u Hjustonu.

U saopštenju nisu izneti detalji, ali su američki federalni agenti proverili vrata konzulata a juče je primećen bravar koji je radio na bravi nakon što su kineske diplomate napustile zgradu.

Američko-kineski odnosi su pali na najniži nivo u više decenija usled sporova oko trgovine, tehnologije, Hongkonga, optužbi za špijunažu i protesta zbog tretmana muslimana u Kini.

Vlada predsednika Donalda Trampa je ove nedelje naložila zatvaranje kineakog konzulata u Hjustonu, tvrdeći da su kineski agenti pokušali da ukradu medicinska i druga istraživanja u Teksasu. Peking je odgovorio naredbom da se zatvori američki konzulat u gradu Čengdu.

"Što se tiče nasilnog ulaska američke strane u zgradu kineskog generalnog konzulata u Hjustonu, Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje. Kina će odgovoriti adekvatno i neophodno", navedeno je u saopštenju.

Rečeno je da je konzulat u Hjustonu bio kineska imovina i da po diplomatskim sporazumima američki zvaničnici nisu imali pravo ulaska, piše agencija Asošijejted pres (AP).

XS
SM
MD
LG