Dostupni linkovi

Više od dve hiljade lekara zahteva proveru navoda o epidemiji u Srbiji


Beograd, 24. juli 2020
Beograd, 24. juli 2020

Otvoreno pismo Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama, u kojem se, između ostalog, traži formiranje novog Kriznog štaba, do danas je potpisalo 2.012 lekara i medicinskih radnika.

Potpisi su objavljeni na sajtu "Ujedinjeni protiv kovida", na kojem je 22. jula prvobitno iza ovog zahteva stao 721 lekar i medicinski radnik a za dva dana broj potpisnika je dva i po puta veći.

Oni su preko tog portala uputili otvoreno pismo Vladi Srbije u kom su naveli da se Srbija u epidemiji korona virusa "našla u javno-zdravstvenoj katastrofi" i zatražili da se formira novi Krizni štab.

"Zahtevamo da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika", stoji, između ostalog, u otvorenom pismu lekara koji su potpisali zahteve.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar reagovao je 22. jula na pismo izjavivši da se tu radi o politici, a ne o struci. On je ocenio da su potpisnici ljudi iz stranaka, pa čak neki i koji rade u inostranstvu, i ustvrdio da mu se javilo dosta njih koji su potpisali otvoreno pismo.

Podršku lekarima, potpisnicima pisma, pružili su i prosvetni radnici. Na portalu interact.wixsite oni su naveli da podržavaju inicijativu medicinskih radnika "Ujedinjeni protiv kovida" i da osuđuju "svaki pokušaj nipodaštavanja i medijske hajke na medicinske radnike koji se već mesecima na prvoj liniji bore da sačuvaju živote svih nas".

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica korona virusa do 15 časova 23. jula preminulo još 9 osoba,registrovano je 412 novozaraženih, čime se ukupan broj inficiranih popeo na 11.079.

Na respiratorima je 185 pacijenata, dok je hospitalizovano 4.649 ljudi.

XS
SM
MD
LG