Dostupni linkovi

Tramp otkazao republikansku konvenciju na Floridi


Nije pravi trenutak za veliku konvenciju: Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp saopštio je da neće održati deo republikanske konvencije u Džeksonvilu na Floridi u avgustu, zbog velikog porasta broja slučajeva korona virusa u toj državi, piše Glas Amerike.

Tramp je ranije već pomerio deo konvencije iz Severne Karoline u Floridu, ali su neki republikanci u međuvremenu odlučili da, zbog velikog broja slučajeva, ne prisustvuju toj konvenciji.

Do prvobitnog pomeranja konvencije je došlo nakon što je guverner Severne Karoline odbio da garantuje predsedniku održavanje masovnog skupa u toj državi.

Tramp je na brifingu za novinare u Beloj kući rekao da sada nije vreme za "prepunu konvenciju."

"Nije pravo vreme za taj događaj", izjavio je Tramp. "Jednostavno nije pravi momenat imajući u vidu šta se nedavno dogodilo, veliki rast broja slučajeva na Floridi. Nije pravi trenutak za veliku konvenciju."

Tramp je rekao da je svojim saradnicima naredio da otkažu taj događaj "da bi zaštitio američke građane", prenosi Glas Amerike.

Republikanski delegati će se ipak okupiti u Šarlotu u Severnoj Karolini, što je bilo prvobitno mesto održavanja konvencije, počevši od 24. avgusta, rekao je Tramp i dodao da postoje planovi za takozvane "tele-mitinge" tokom nedelje.

Florida je među saveznim državama sa najvećim brojem slučajeva korona virusa i ima više od 390.000 registrovanih slučajeva i do 24. jula 5.518 smrtnih slučajeva.

SAD su prve u svetu po broju registrovanih pozitivnih slučajeva korona virusa koji je 23. jula premašio četiri miliona. Od posledica bolesti koju korona izaziva, COVID-19, u SAD je do 24. jula preminulo 144.304 ljudi.

XS
SM
MD
LG