Dostupni linkovi

Trump bi mogao izmijeniti lokaciju republikanske konvencije


Američki predsjednik Donald Trump drži zaštitni vizir za vrijeme obilaska postrojenja Ford Rawsonville koji proizvodi ventilatore, maske i drugi medicinski materijal, 21 maj 2020.
Američki predsjednik Donald Trump drži zaštitni vizir za vrijeme obilaska postrojenja Ford Rawsonville koji proizvodi ventilatore, maske i drugi medicinski materijal, 21 maj 2020.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da bi mogao premjestiti augustovsku republikansku nacionalnu konvenciju iz Sjeverne Karoline ako će taj događaj biti podložan restrikcijama vezanim uz korona virus.

Pandemija korona virusa i bolesti COVID-19 natjerala je Trumpa i njegovog najizglednijeg protivnika, demokratu Joea Bidena, da zaustave predizborne skupove.

Neki su izrazili zabrinutost da bi velike formalne konvencije s mnogo delegata mogle predstavljati sigurnosni problem, zbog veće mogućnosti širenja zaraze.

No, Trump je na Twitteru napisao da će stranka naći drugo mjesto za nacionalnu konvenciju ako demokratski guverner Roy Cooper odmah ne odgovori na pitanje "hoće li se omogućiti da prostor bude u potpunosti popunjen".

Cooperov ured odgovorio je da će se o konačnoj odluci konsultirati s epidemiolozima, prenosi BBC.

"Sjeverna Karolina oslanja se na podatke i nauku kako bi zaštitila javno zdravlje i sigurnost naše savezne države."

Potpredsjednik Mike Pence rekao je da je apsolutno nužno da Cooper hitno odgovori ili će konvencija biti premještena u državu, koja je dalje otišla s otvaranjem.

Demokratska nacionalna konvencija, koja je odgođena za mjesec dana, trebala bi biti održana 17. augusta u Milwaukeeju, u Wisconsinu.

Glasnogovornica konvencije kazala je da će taj događaj slijediti sve smjernice o tome "koliko se ljudi smije sigurno okupiti u augustu u Milwaukeeju".

XS
SM
MD
LG