Dostupni linkovi

Džaferović: U narednih sedam dana moguće imenovati komisiju za usaglašavanje teksta budžeta


Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u srijedu, 22. jula kako je moguće u narednih sedam dana imenovati Zajedničku komisiju koja će usaglasiti tekst budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavio novinarima, nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nakon toga bi o tome trebala raspravljati oba doma Parlamentarne skuštine BiH (PSBiH) - Zastupnički i Dom naroda Parlamenta BiH.

Dom naroda Parlamenta BiH na sjednici 21. jula usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ali ne u istom tekstu kako je to uradio Predstavnički dom PSBiH na sjednici 15. jula.

Zbog toga je formirana Komisija za usaglašavanje teksta budžeta koja po hitnoj proceduri koja treba usaglasiti zajednički prijedlog budžeta oba doma.

Bosna i Hercegovina se nalazi na privremenom finansiranju od januara 2020. godine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je Prijedlog budžeta instituciја i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu u parlamentarnu proceduru 26. juna.

U budžetu su planirana i sredstva za provođenje lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona eura).

Centralna izborna komisija BiH u srijedu, 22. jula je upozorila da, ukoliko se u narednih sedam dana ne usvoji budžet, lokalni izbori neće biti održani 15.novembra.

Centralna izborna komisija BiH je, zbog neusvajanja budžeta, odgodila izbore za 15. novembar.

Lokalni izbori su prethodno bili raspisani za 4. oktobar.

XS
SM
MD
LG