Dostupni linkovi

Sud BiH: Odbija se žalba SNSD-a o odluci CIK-a za odgađanje izbora


Zgrada Suda BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je u srijedu 22. jula primila Rješenje Suda BiH kojim se žalba Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske na odluku CIK-a od 23.05.2020. godine o odgađanju lokalnih izbora 2020. godine odbija kao neosnovana.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 26. maja je zvanično uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH), a ocjenu zakonitosti odluke zatražili i od Suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je na plenarnoj sjednici održanoj 2. jula u Sarajevu odbacio zahtjev zastupnika SNSD-a, ističući kako Ustavni sud nije nadležan za to pitanje.

U obrazloženju Rješenja Suda BiH 22. jula se navodi da „prema shvatanju vijeća Apelacionog odjeljenja, datum održavanja odgođenih izbora za 15. novembar ne predstavlja kršenje odredbe člana 14.2 stav 4. Izbornog zakona BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH konstatuje da je pobijana odluka CIK BiH pravilna i zakonita, a žalba neosnovana, saopćeno je u srijedu.

Centralna izborna komisija odložila je održavanje lokalnih izbora u BiH, jer za njih nije bilo novca, pošto budžet BiH za 2020. nije bio usvojen.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na hitnoj sjednici 26. juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) na usvajanje po hitnoj proceduri.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za finansiranje održavanja lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

XS
SM
MD
LG