Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev poslanika Narodne skupštine RS o neustavnosti odgađanja izbora


Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je na plenarnoj sjednici održanoj 02. jula u Sarajevu odbacio kao nedopušten zahtjev 28 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) za ocjenu ustavnosti Odluke o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine, koju je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH), jer Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje, objavljeno je na službenoj stranici Suda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH kojom su izbori pomjereni sa 4. oktobra na 15. novembar je podnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS).

Centralna izborna komisija odložila je održavanje lokalnih izbora u BiH, jer za njih nije bilo novca, pošto budžet BiH za 2020. nije bio usvojen do kraja maja.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na hitnoj sjednici 26. juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) na usvajanje po hitnoj proceduri.

Unutar Prijedloga budžeta planirana su sredstva za finansiranje održavanja lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić 26. maja izjavio je kako "CIK nema nikakav pravni osnov za odgađanje lokalnih izbora 2020. godine", te je odluka o odgađanju izbora "neustavna iz više razloga".

On je rekao da je SNSD ocjenu zakonitosti odluke zatražio i od Suda Bosne i Hercegovine.

U spomenutoj odluci Ustavni sud BiH naglasio je "da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom (Sudom BiH, u skladu s nadležnošću tog suda) i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost općeg akta, već ustavnost, ako su ispunjeni uvjeti koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda", stoji u saopštenju na web stranici suda.

XS
SM
MD
LG