Dostupni linkovi

Interpol: Zaplenjeno 17.000 lažnih testova za korona virus


Ukupno 17.000 lažnih testova za korona virus zaplenjeno je u opsežnoj međunarodnoj operaciji usmerenoj protiv šverca pića, hrane i potencijalno opasnih medicinskih proizvoda, saopštio je u sredu Interpol.

U operaciji koju su između decembra 2019. i juna 2020. sproveli Interpola i Juropol u 77 zemalja, zaplenjeno je više od 12.000 tona robe vredne 40 miliona dolara.

Kako navodi agencija za međunarodnu policijsku saradnju, 19 kriminalnih organizacija je razbijeno i 407 osoba uhapšeno.

Pored lažnih testova za korona virus, zaplenjeni su i kontaminirani mlečni proizvodi, meso ilegalno ubijenih životinja i falsifikovani medicinski proizvodi.

U Bugarskoj je otkriveno skladište sa sirom zaraženim bakterijom Ešerihija koli, a u Jordanu je zaplenjeno 6.500 litara energetskih pića isteklog roka trajanja i više od sedam tona pokvarenog mleka i sira.

U Južnoj Africi, pošiljka iz Azije koja je trebalo da sadrži medicinsku zaštitnu opremu, u stvari je bila pošiljka morskih plodova, precizira Interpol.

"U trenutku kada se svuda u svetu ulažu napori da se zaustavi korona virus, činjenica da kriminalne mreže distribuiraju ove potencijalno opasne proizvode pokazuje njihovu rešenost da profitiraju", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Krijumčareni alkohol činio je najveći deo zaplene, a njegova vrednost je procenjena na više od 20 miliona dolara, uključujući i 5.000 litara votke otkrivene u Norveškoj.

Operacija, nazvana "Opson", koja se već devet godina organizuje svake godine, omogućila je i da spreči trgovinu drugom falsifikovanom robom poput kozmetike, odeće, duvana, obuće, kao i elektronskih proizvoda ukupne vrednosti od 3,1 milion dolara.

XS
SM
MD
LG