Dostupni linkovi

Na Kosovu još 241 slučaj korona virusa, preminulo šest osoba


Detalj iz Infektivne klinike na Kosovu
Detalj iz Infektivne klinike na Kosovu

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je 22. jula da je roku do 24 sata registrovan još 241 slučaj inficiranih korona virusom od 419 testiranih uzoraka, pa se ukupan broj obolelih od bolesti COVID-19 povećao na 6.286.

Takođe, u poslednja 24 sata je od posledica korona virusa preminulo još šest oosba, čime se broj smrtnih slučajeva povećao na 150.

Izlečeno je još 143 pacijenta, pa je ukupan broj osoba koje više nemaju korona virus 3.369, tako da je broj aktivnih slučajeva 2.762.

Sa Univerzitetskog kliničkog bolničkog centra Kosova je saopšteno da se 286 pacijenata obolelih od COVID-19, leči na klinikama i u opštim regionalnim bolnicama. Dodaje se da je 14 osoba u teškom stanju i nalaze se na respiratoru,dok su još 32 osobe priključene na aparate za disanje.

Ukupan broj potvrđenih i simptomatičnih pacijenata, koji se leče na Univerzitetskom kliničkom bolničkom centru Kosova i u opštim bolnicama je 550.

Zbog poećanja broja obolelih, Vlada Kosova je 13. jula usvojila nove mere u cilju suzbijanja i širenja koronavirusa,obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od 2 metara.

Pored ostalog, ograničeno je i kretanje u opštinama sa velikim brojem obolelih, među kojima je i Priština, u periodu od 21:00 do 05:00 časova ujutru.

Na celoj teritoriji Kosova je zabranjen rad ugostiteljskih objekata od 21:00 do 05:00 časova ujutru, a u međuvremenu mogu da rade samo oni koji nude usluge na otvorenom i “za poneti”.

Svi tržni centri na teritoriji Kosova mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 časa naveče, uz striktno poštovanje mera, nošenje maski i održavanje fizičke distance.

Obustavljeni su i svi verski obredi dok je zabranjeno okupljanje više od 5 ljudi na javnim trgovima, parkovima i slično.

Takođe, u cilju sprečavanja širenja virusa, Vlada Kosova je usvojila odluku kojom građani Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kako bi ušli na teritoriju Kosova.

XS
SM
MD
LG