Dostupni linkovi

Hoti najavio strogu primenu mera na Kosovu, bez vanrednog stanja


KOSOVO -- Pedestrians walk during the first week of the reopening of the main square in Pristina, MY 27, 2020
KOSOVO -- Pedestrians walk during the first week of the reopening of the main square in Pristina, MY 27, 2020

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti najavio 12. jula u Prištini da će se vršiti strogo nadgledanje sprovođenja već postojećih mera koje je Vlada Kosova uvela u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Odborom za upravljanje situacijom tokom pandmije i Savetom za nacionalnu bezbednost Kosova rekao da su razmatrane dve opcije.

Jedna opcija je bila rigorozna primena već postojećih mera, a druga proglašenje vanrednog stanja, rekao je premijer Hoti uz navode da su se ipak odlučili za prvu opciju.

Prethodno je premijer Hoti 11. jula, nakon virtuelnog sastanka sa gradonačelnicima kosovskih opština, najavio mogućnost proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Premijer je istakao da se Kosovo nalazi u teškoj situaciji kada je u pitanju pandemija jer se u poslednje vreme beleži povećan broj inficiranih osoba.

On je ukazao da je Vlada Kosova donela niz mera uključujući i reorganizaciju zdravstvenog sistema i dodao da je započeta procedura za nabavku dodatnih testova dok je Ministarstvo finansija obezbedilo 9,2 miliona evra za kupovinu potrebnih stvari.

"Biće kažnjeni svi oni koji ne poštuju odluke (Vlade Kosova) i neće se tolerisati nepoštovanje mera", podvukao je kosovski premijer.

On je rekao i da su sve institucije u obavezi da obezbede dezinfekciona sredstva i ponovio da su zabranjena javna okupljanja i verski obredi.

Hoti je rekao i da će Kosovske bezbedonosne snage obezbediti krevete ukoliko to bude potrebno i istakao da će biti obezbeđeni smeštajni kapaciteti u zdravstvenim institucijama.

"Neprihvatljivo je da se organizuju venčanja i zabave dok su na snazi restriktivne mere", napomenuo je Hoti.

Na Kosovu se u poslednje vreme beleži porast obolelih od COVID 19, prema informacijama Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova do 11. jula je 4.715 registrovanih slučajeva inficiranih, dok 101 osoba preminula od posledica virusa.

Vlada Kosova je od 6. jula počela sa sprovođenjem niz mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa pa je tako u gradovima sa velikim brojem zaraženih osoba, uvedena je zabrana kretanja građanima od 21. sata uveče do 5 sati ujutru.

Takođe, svim ugostiteljskim objektima je zabranjen rad od 21 do 5 sati na celoj teritoriji Kosova, a u međuvremenu rad je dozvoljen samo onima koji pružaju usluge na otvorenom uz poštovanje distance od 1.5 metra između stolova, kao i usluge "za poneti".

Ograničen je i broj putnika u javnom prevozu kako bi se omogućila fizička distance, a predviđena je reorganizacija zdravstvenog sistema.

Mere zatvaranja se pokazale efikasnim tokom pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

XS
SM
MD
LG