Dostupni linkovi

Otvoren prvi državni zatvor u BiH


Državni zatvor Bosne i Hercegovine, čiji je početak izgradnje najavljen još davne 2006. godine, a završetak 2014. godine, svečano je otvoren danas (22. juli) uz prisustvo međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini.

U državnom zatvoru kapaciteta 348 mjesta bit će smješteni pritvorenici i osuđenici Suda BiH.

Projekt je finansiran iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava. Izgradnja zatvora BiH finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope od 19,3 miliona eura, BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura i Vlada SAD-a dala je 1,1 milion američkih dolara za obuku zatvorskog osoblja.

"U funkcionalnom i organizacionom smislu, državni zatvor je koncipiran kao složena cjelina koja će udovoljiti najvećem stepenu sigurnosti i najvišim evropskim standardima za ovu vrstu objekata", izjavio je ranije za Radio Slobodna Evropa ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Cijeli kompleks okružen je sa četiri pojasa sigurnosnih ograda.

U državnom zatvoru od 348 mjesta, 298 je predviđeno za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Time će se znatno rasteretiti entitetski zatvori koji su do sada, prema izvještajima američkog State Departmenta i Helsinški komitet za ljudska prava.

Izgradnja državnog zatvora okončana je u septembru 2017. godine. No, na tehnički prijem čekalo se duže od godinu dana.

Jedinica za izgradnju državnog zatvora, odmah po okončanju radova, predala je dokumente Opštini Istočna Ilidža i zatražila tehnički prijem. Opština je tada promijenila propise i umjesto 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 eura), prema do tada važećim propisima, zatražila naknadu od 526.000 konvertibilnih maraka (oko 260.000 eura). Proces je obustavljen jer su investitori, ali i Vijeće ministara BiH, ocijenili da je cijena nerealna.

Usaglašavanje cijene tehničkog prijema trajalo je više od godinu dana. Naposlijetku je postignut dogovor, tehnički prijem je obavljen, te raspisani konkursi za prijem uposlenika.

Prema sistematizaciji, u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 djelatnika.

XS
SM
MD
LG