Dostupni linkovi

Tviter najavio ukidanje naloga povezanih sa teorijama zavere


Logo Tvitera, arhivska fotogrfaija
Logo Tvitera, arhivska fotogrfaija

Kompanija Tviter objavila je da trajno ukida naloge na toj društvenoj mreži koji su povezani sa ekstremnim teorijama zavera kao što je grupa "QAnon" koja iznosi tvrdnje o zaverama u američkoj vlasti i javnosti.

QAnon je mreža teoretičara zavere koji podržavaju američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), piše BBC. Tviter je u objavi naglasio da se nada da će akcija pomoći u sprečavanju "štete izvan mreže".

Mere uključuju zabranu pristupa nalozima koji su povezanim sa anonimnom grupom "Q", koja je poznata kao "QAnon", i blokiraće deljenja tih sadržaja.

Novom politikom biće obuhvaćeno oko 150.000 profila širom sveta.

Tviter je objavio da je do sada ukinuo više od sedam hiljada naloga zbog manipulacija, zlostavljanja žrtava i drugih kršenja pravila ponašanja na toj društvenoj mreži.

Teoretičari zavera poput "QAnona" tvrde da su u "tajni rat" protiv Trampa umešane istaknute ličnosti iz raznih delova društva od obaveštajne zajednice i politike preko poslovnog sveta do industrije zabave, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

QAnon je, između ostalog tvrdio da su članovi Demokratske stranke umešani u međunarodne zločinačke organizacije, a njihovi se sadržaji naširoko prenose na društvenim mrežama poput Fejsbuka, TikToka, Tvitera i Ju tjuba.

Fejsbuk je već ukinuo mrežu lažnih profila povezanih sa nalogom "QAnon", preko kojih se prenosio njihov sadržaj.

FBI je prošle godine izdao upozorenje o "domaćim ekstremistima koji se vode teorijama zavere" i odredio "QAnon" potencijalnom domaćom ekstremističkom pretnjom, piše BBC.

XS
SM
MD
LG