Dostupni linkovi

Tviter ugasio 170.000 kineskih naloga zbog širenja lažnih vesti


Društvena mreža Tviter ugasila je 173.750 naloga za koje kaže da su povezani sa kineskom vladom i plasirali su lažne informacije u njenu korist, a zvanični Peking negirao je optužbe i ocenio da bi ta kompanija trebalo da ugasi naloge koji kompromituju Kinu.

Američka kompanija je ugasila 23.750 naloga koji su objavljivali poruke u prilog vlade i još 150.000 naloga koji su retvitovali te poruke i na taj način još više širili njihov uticaj.

Nalozi su korišćeni za manipulaciju, plasiranjem poruka pretežno na kineskom jeziku, u kojima se hvali odgovor Kine na pandemiju korona virusa i "lažnih priča" u vezi pro-demokratskih protesta u Hong Kongu, objavila je ta kompanija.

Sa naloga je "tvitovano" i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbeglom u Sjedinjene Države Guo Venguiu, koji vodi kampanju iz Njujorka protiv kineskog predsednika i lidera Komunističke partije Si Đinpinga i njegove administracije.

Većina naloga nije imalo pratioce i nisu uspeli da privuku mnogo pažnje. Nalozi su ugašeni u skladu sa Tviterovim pravilima manipulacije, koja zabranjuju veštačko širenje i suzbijanje informacija.

Tviter i druge društvene mreže poput Fejsbuka i Ju Tjuba su zabranjeni u Kini.

Zvanični Peging je negirao optužbe.

"Nema baš nikakve naznake da se kineski odgovor na epidemiju može izjednačiti sa dezinformacijama", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekla je da ne razume i ne zna razloge zbog kojih je Tviter ugasio naloge.

"Ako Tviter želi da napravi razliku, trebalo bi da ugasi one naloge sa kojih se organizovano i koordinisano napada i diskredituje Kina", rekla je ona i dodala da je Kina "najveća žrtva lažnih informacija".

Tviter je takođe ugasio više od 1.000 naloga povezanih sa ruskim veb sajtovima koji učestvuju u državnoj političkoj propagandi na ruskom jeziku, kao i 7.340 lažnih inaloga koji se koriste za "navijanje" u korist vladajuće stranke u Turskoj.

Tviter je krajem maja prekrio poruku na profilu američkog predsednika Donalda Trampa jer, kako navodi, "krši pravilo o zabrani veličanja nasilja imajući u vidu istorijski kontekst u poslednjem redu i postoji rizik da može da podstakne slično delovanje danas".

Tramp je povodom protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda napisao da kada "počnu pljačke, počnje i pucnjava".

XS
SM
MD
LG