Dostupni linkovi

Četvrtog dana samita, EU lideri uvjereni da mogu postići dogovor


Izgleda da se lideri Evropske unije kreću ka postizanju sporazuma o ogromnom fondu oporavka za njihove ekonomije pogođene korona virusom, uprkos tenzijama među njima nakon četiri dana samita, piše Reuters.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će predstaviti zemljama članicama novi prijedlog te da je uvjeren da bi on mogao biti osnova za dogovor kojeg brojni smatraju da je presudan za uklanjanje sumnji u samu budućnost bloka.

“Znam da su posljednji koraci uvijek najteži, ali uvjeren sam da je dogovor moguć”, rekao je Michel novinarima pred novi sastanak sa liderima zemalja članica Unije.

“Bio je ovo dugačak i izazovan samit, ali o nagradama vrijedi pregovarati”, rekao je irski premijer Michael Martin.

Uprkos uzastopnim prepirkama sjevernih štedljivih zemalja i južnih koje žele bespovratne grantove, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su lideri dobili novi osnov za dogovor o paketu pomoći i povezano sa tim, zajedničkim budžetom za period 2021-2027. u iznosu od 1,1 hiljadu milijardi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je tokom dana izgubio strpljenje zbog “sterilnih blokada” sjevernih zemalja, kasnije je podijelio optimizam Merkelove.

“Danas imam veliku odlučnost u napredak”, rekao je Macron.

Diplomate smatraju da bi se u okviru 750 milijardi fonda za oporavak, lideri EU mogli složiti o 390 milijardi bespovratnih sredstava, što je pad u odnosu na 500 milijardi ranije predloženih.

Pitanja vezana za isplate u okviru ekonomskih reformi tek trebaju biti riješena, mada diplomate navode da će to biti glatko nakon što dođe do kompromisa između balansa bespovratnih grantova i zajmova.

Već četiri dana traju pregovori lidera 27 zemalja članica Evropske unije o fondu za oporavak od pandemije kao i o budžetu Unije.

Pojedine zemlje, uključujući Holandiju, žele da se novac da kroz zajmove, a da zemlje zauzvrat pokažu da sprovode potrebne reforme.

Također, postoji protivljenje Mađarske koju podržava Poljska, zbog najave da bi dogovor uključivao i mjere za odbranu vladavine prava, što bi moglo zamrznuti finansiranje zemljama u kojima postoje kršenja demoratskog procesa. Mađarska je zaprijetila je da će staviti veto na paket ukoliko raspodjela sredstava bude ovisila o ovim mjerama. Za uvođenje ovih mjera zalaže se i Evropski parlament.

XS
SM
MD
LG