Dostupni linkovi

Evropski parlament blokirat će plan oporavka ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni 


Lideri EU tokom samita u Briselu
Lideri EU tokom samita u Briselu

Evropski parlament povući će svoju podršku za bilo koji dogovor koje postignu vlade Evropske unije o paketu pomoći ukoliko određeni uslovi ne budu postignuti, saopštili su lideri ove evropske institiucije.

Samit lidera zemalja članica Evropske unije ušao je u četvrti dan u ponedeljak, dok se lideri pokušavaju dogovoriti oko predloženog paketa više od 1,8 hiljada milijardi za novi budžet Unije, kao i fond za oporavak od korona virusa u vrijednosti od 750 milijardi dolara.

Zastupnici Parlamenta žele da paket uključuje i mjere za odbranu vladavine prava, što bi moglo zamrznuti finansiranje zemljama u kojima postoje kršenja demoratskog procesa. Mađarska, koju podržava Poljska, zaprijetila je da će staviti veto na paket ukoliko raspodjela sredstava bude ovisila o ovim mjerama.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli rekao je liderima EU da čak i da postignu dogovor, paket mora biti odobren u Parlamentu.

“Evropski parlament utvrdio je svoje prioritete i očekuje da oni budu ispunjeni”, rekao je Sassoli u izjavi.

U međuvremenu, predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen izjavila je u ponedeljak kako su lideri odlučni u postizanju budžeta kao i fonda za oporavak.

“Pokazuju jasnu volju za iznalaženjem rješenja”, rekla je von der Leyen po dolasku na četvrti dan pregovora. “Danas sam optimistična. Još nismo gotovi, ali se stvari kreću u pravom smjeru”, rekla je predsjednica Komisije.

Očekuje se da će danas predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel predstaviti novi okvir na osnovu kojeg će se premostiti zahtjevi sjevera i juga Evrope.

Pojedine zemlje, uključujući Holandiju, žele da se novac da kroz grantove, a da zemlje zauzvrat pokažu da sprovode potrebne reforme.

Premijer Italije Đuzepe Konte optužio je Holandiju i njene saveznike - Austriju, Švedsku, Dansku i Finsku - za "ucenjivanje" u pregovorima.

XS
SM
MD
LG