Dostupni linkovi

Lideri EU nastavljaju pregovore o budžetu


Lideri EU na sastanku u Briselu 17. jula
Lideri EU na sastanku u Briselu 17. jula

Lideri Evropske unije (EU) danas u 16 časova će nastavili samit u Briselu produžen za još jedan dan pošto nisu postigli kompromis o budžetu Unije i o fondu za oporavak od krize izazvane epidemijom korona virusa.

Samit posvećen planu za ekonomski oporavak obustavljen je nakon noći konsultacija i nastaviće se u 16 časova, naveo je rano u ponedeljak ujutru portparol Evropskog saveta na Tviteru.

Postizanje sporazuma o planu za oporavak od krize izazvane pandemijom moguće je i neophodno, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer za francusku televiziju BMF. Dodao je da je ulog budućnost Evrope u 21. vijeku.

"Sporazum je moguć i neophodan", istakao je Le Mer.

Premijer Holandije Mark Rute je izjavio da su čelnici EU ostvarili napredak nakon tri dana razgovora, ali da i dalje postoji mogućnost da pregovori propadnu, prenosi agencija Rojters.

Ranije je planirano da samit traje dva dana i da se završi u subotu.

Predsednica Centralne evropske banke Kristin Lagard izjavila je da bi liderima bolje bilo da se saglase u vezi sa ambicioznim paketom pomoći, nego da postignu brz dogovor po svaku cijenu.

Pojedine zemlje, uključujući Holandiju, žele da se novac da kroz grantove, a da zemlje zauzvrat pokažu da sprovode potrebne reforme.

Premijer Italije Đuzepe Konte optužio je Holandiju i njene saveznike - Austriju, Švedsku, Dansku i Finsku - za "ucenjivanje" u pregovorima.

Pregovori o budžetu EU od 1,85 hiljada milijardi evra i fondu za oporavak od najteže krize u dužem vremenskom periodu ukazali su na neslaganja među članicama bloka.

XS
SM
MD
LG