Dostupni linkovi

Lončar: Obezbeđena mesta u bolnicama u Beogradu


Ortopedska klinika na Banjici koja je pretvorena u COVID-19 bolnicu, ilustracija

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je nakon sastanka sa direktorima COVID-19 bolnica da u Beogradu ima dovoljno mesta da se u naredna dva dana zbrinu pacijenti pozitivni na korona virus i da neće biti potrebe da se šalju u druge gradove, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Dodao je i da će u toku dana (20.jul) jedan broj teških pacijenata iz Šapca, jednog od žarišta korona virusa, biti prebačen u prestonicu.

"Pošto imaju probleme zaposleni u Čačku, Kraljevu i Šapcu, dogovoreno je i da će jedan broj pacijenata biti prebačen u Beograd", istakao je Lončar za RTS i dodao da je za trudnice iz Šapca omogućeno da se porađaju u Valjevu, Loznici i Mitrovici.

Lončar je saopštio i da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona, od čega je 50 na bolničkom lečenju. Naglasio je da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

Ministar zdravlja je rekao da je u sportskoj hali Beogradska arena, gde je formirana privremena bolnica, počela instalacija kiseonika, zbog čega se neće ići do krajnjeg maksimuma popunjenosti.

"To radimo i zbog jeseni i zbog novog naleta virusa, kog će najverovatnije biti, da imamo instaliranu Arenu u tom momentu i da imamo kiseonik za što više pacijenata", kazao je Lončar.

Kako je rekao, rešen je problem u vezi sa kašnjenjem testova iz laboratorije "Vatreno oko".

"Postoje četiri komponente koje moraju da se nabave, jedna je kasnila, nije je bilo dva dana, to je napravilo problem. Gledaćemo da se to više ne dešava, oni koji su nadležni za nabavku su o tome morali da vode računa. Za sada nema većih problema", naglasio je Lončar.

Prema njegovim rečima, u bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 4.735 pacijenata pozitivnih na korona virus.

Svi građani Srbije koji su se testirali na COVID-19 i čekaju rezultat PCR testa, mogu se od danas (20.jul) prijaviti na automatski servis za dobijanje obaveštenja putem mejla i SMS poruke, 24 časa dnevno.

Obaveštenje ne sadrži rezultate testa već samo informaciju da je test gotov, kao i datum izdavanja testa, navodi se sa portalu euprava.gov.rs.

Rezultati testa mogu se pogledati na portalu www.e-zdravlje.gov.rs, a prijava je moguća na nekoliko načina.

Svi koji imaju nalog na portalu eUprava, mogu da izaberu opciju "Prijavi se preko eid.gov.rs" dok bi oni koji žele da se prijave unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja, trebalo da izaberu opciju "Prijava sa karticom zdravstvenog osiguranja".

Rezultat se može preuzeti i u zdravstvenoj ustanovi gde je osoba testirana.

Putem onlajn servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na COVID-19 (brzi testovi), već isključivo o PCR testovima.

Šta sve može da se kupi sa 10 miliona evra?
Šta sve može da se kupi sa 10 miliona evra?

XS
SM
MD
LG