Dostupni linkovi

U BiH nastavljena akcija zbog falsifikovanja diploma, uhapšeno 11 osoba


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) uhapsili su u ponedeljak 20. jula jedanaest osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal i krivotvorenje isprava, saopšteno je iz ove institucije.

Radi se nastavku policijske akcije kodnog naziva "Pero", pokrenute u novembru 2019. godine kada je u nekoliko bh. gradova uhapšeno više desetina osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Nova hapšenja u nastavku akcije sprovedena su na području Fojnice, Srebrenice, Travnika, Bužima, Banjaluke, Bosanske Krupe, Zenice i Novog Grada.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e uhapšeni će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Jedan od glavnih osumnjičenih za izdavanje lažnih diploma je Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Unsko-sanskog kantona, te nekadašnji generalni sekretar A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti), koji je u akciji ˝Pero˝ uhapšen sredinom novembra prošle godine.

Hadžipašić je jedan od osnivača Visoke međunarodne škole iz Cazina, te vlasnik Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Istražnim radnjama koje je početkom 2019. godine pokrenulo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da je lažna diploma izdata Osmanu Mehmedagiću, tadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koju je poništio Univerzitet za poslovne studije Banjaluka.

XS
SM
MD
LG