Dostupni linkovi

Otvorena birališta na parlamentarnim izborima u Siriji


Glasanje u Damasku, 19. jul 2020.

U Siriji se u nedelju 19. jula održavaju treći parlamentarni izbori od početka izbijanja sukoba u toj zemlji, marta 2011. godine.

Glasanje se odvija i uz stroge zdravstvene mere za sprečavanje širenja korona virusa usled porasta broja zaraženih poslednjih dana.

U delovima ove države razorene ratom koja je pod kontrolom vlade građani biraju 250 poslanika za Narodnu skupštinu od 1.688 kandidata koje je odobrila vlada.

Ukupan broj birača koji imaju pravo glasa nije objavljen.

Većina kandidata za poslanike pripada vladajućoj stranci Baas sirijskog predsednika Bašara al Asada (Bashar al Assad).

Izbori se održavaju i usred novog talasa američkih sankcija koje su stupile na snagu prošlog meseca i kampanje za borbu protiv korupcije u kojoj se bogati rođak predsednika Bašara al Asada našao pod pritiskom da državi vrati desetine miliona dolara.

Asad je dva puta odložio parlamentarne izbore u ovoj godini zbog ograničenja u borbi protiv širenja korona virusa.

Sirija, koja je pre izbijanja sukoba 22 miliona stanovnika, prijavila je 496 slučajeva infekcije i 25 umrlih od posledica kovid-19, ali se veruje da su realne cifre mnogo veće.

U Siriji je od izbijanja sukoba u martu 2011. godine ubijeno više od 400.000 ljudi, polovina stanovništva je raseljena a više od pet miliona je izbeglo uglavnom u susedne zemlje.

Sukob koji je počeo represijom prodemokratskih protesta, pretvorio se kasnije u složen rat sa učešćem raznih frakcija i grupa i uz mešanje stranih sila.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada sada kontrolišu više od 70 odsto teritorije, uz pomoć svojih saveznika Rusije i Irana.

XS
SM
MD
LG