Dostupni linkovi

Putin, Erdogan i Rouhani u srijedu raspravljaju o situaciji u Siriji


Predsjednici Rusije, Turske i Irana nakon pres-konferencije, 16. septembra 2019. godine.

Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani u srijedu, 1. jula, će raspravljati o sukobu u Siriji tokom videokonferencije, objavio je Kremlj, prenosi Reuters.

Tri zemlje održale su razgovore u kazahstanskoj prijestolnici Astani (sadašnjem gradu Nur-Sultan) 2018. godine u cilju rješenja situacije u Siriji. Prethodni sastanak tri zemlje garanta takozvanog procesa iz Astane održale su u Ankari u septembru 2019.

Ujedinjene nacije danas će održati virtualnu konferenciju o Siriji i prikupljanju novčanih sredstava za izbjeglice koje prolaze kroz devetu godinu oružanog sukoba.

UN traže više od 10 milijardi dolara pomoći za narod u Siriji i u susjednim zemljama. Svjetska organizacija se nada da će većina tog novca doći od 60 vlada i nevladinih agencija okupljenih putem video veze. Evropska unija domaćin je skupa.

Donatorska konferencija, sada redovan godišnji skup, razdvojila je finansiranje u dva segmenta – apel UN-a za pomoć u Siriji vrijednu 3,8 milijardi dolara i 6,04 milijardi dolara za zemlje koje su primile izbjeglice. Samo mali dio tih sredstava je prikupljen do sada, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG