Dostupni linkovi

Izborni sajber napad i rezultati glasanja u Severnoj Makedoniji


"Mi smo podatke imali, problem je bio što javnost nije mogla da ih vidi na našem sajtu", ističe Vasiljevski, rukovodilac Sektora za informatičku tehnologiju u DIK-u.
"Mi smo podatke imali, problem je bio što javnost nije mogla da ih vidi na našem sajtu", ističe Vasiljevski, rukovodilac Sektora za informatičku tehnologiju u DIK-u.

Internet sajt Državne izborne komisije (DIK) bio je meta DDoS napada, odnosno "saobraćaj je bio ugušen tako da građani ne mogu otvoriti stranu na kojoj se objavljuju izborni rezultati, ali nije bilo upada u naš sistem", izjavio je Vlado Vasiljevski, rukovodilac Sektora za informatičku tehnologiju u DIK-u, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vasiljevski dodaje da je gušenje došlo preko Austrije, odnosno preko internet provajdera A1 i zato je palo više sajtova te večeri nakon izbora. Prema njemu, napadi su dolazili sa hiljade adresa širom sveta.

Da li su ugroženi izborni rezultati?

Vasiljevski uverava da nije moguća manipulacija sa izbornim rezultatima, zato što oni idu preko unutrašnje mreže od Opštinskih izbornih komisija ka DIK-u.

Severna Makedonija: Bez maske nema glasanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

"Narodski rečeno, mi smo podatke imali, problem je bio što javnost nije mogla da ih vidi na našem sajtu", ističe on.

"Ja sam čovek u godinama i ovo mi nisu prvi izbori, ali prvi put mi se događa da imam problema sa aplikacijom. Znači, ne mogu nas haknuti, da nam uđu, kada naša internet mreža, što mi kažemo plan B, funkcioniše i unosi podatke. Tako da mi nikad nismo ostali bez podataka i nadam se da nikada nećemo ni ostati. To što se percepira, odnosno nema nas na internetu, ne znači da mi unutra ne funkcionišemo. Neko unutra može da nas hakne ako uzme čekić i slomi neku mašinu, ne postoji drugi način”, kaže Vasiljevski.

Napad ili problem sa aplikacijom?

On dodaje da su baš zato, te večeri posle izbora, pustili rezultate da izlaze na dva velika ekrana i na Youtube-strimu, da bi i javnost mogla da ih vidi.

"Na početku nismo bili sigurni da li imamo nekakav napad ili imamo problem sa aplikacijom. Kada je napad završio, zaključili smo da imamo nekakav problem sa aplikacijom, iako se to negira od strane njenog izvođača", kaže Vasiljevski.

U Ministarstvu unutračnjih poslova samo kratko kažu da Sektor za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku radi na slučaju i da će javnost biti informisana nakon rasčišćavanja.

Kako se dezinformiše javnost?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Predsednik DIK-a Oliver Derkoski na pres konferenciji u četvrtak, 16. jula, je rekao da je aplikacija na dan izbora funkcionisala celog dana, ali da je na žalost kasnije DIK bila meta kompjuterskih napada.

"Možda i ta aplikacija ima određenih slabosti, možda su se birački odbori prvi put suočili sa mogučnosću da unose rezultat i transerišu do DIK-a, međutim ja vas uveravam da je aplikacija funkcionisala i da je objavljivanje svega onoga što ste pratili tokom dana bilo u realnom vremenu", kaže Derkoski.

Izrađivač aplikacije, firma Duna kompjuteri, u četvrtak je u saopštenju za javnost tvrdio da njihova aplikacija funcioniše najnormalnije zato što je vrhunski izrađen produkt.

U međuvremenu, neki portali su objavili da je postupak za nabavku softvera za internet sajt Državne izborne komisije, na kome je trebalo da se uživo objavljuju rezultati sa prevremenih parlamentarnih izbora, završio 8. jula 2020. godine, odnosno sedam dana pre izbora, kada je bila odbijena žalba firme "Aj vout", koja je održavala sajt DIK-a od 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG