Dostupni linkovi

U Srbiji preminulo još 11 osoba, 351 slučaj novozaraženih


U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 11 pacijenata od COVID-19, dok je registrovan 351 slučaj novoobolelih, saopštili su članovi Kriznog štaba u sredu.

Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata.

Kako je navedeno u poslednja 24 sata je testirano 8.393 lica.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 429 osoba, a ukupan broj potvrđenih slučajeva 19.334.

U Novom Pazaru situacija je i dalje složena, ali je sada pod kontrolom, naveli su tokom konferencije Kriznog štaba. U Opštoj bolnici u Pazaru nalazi se 229 pacijenata.

Od 14. juna do 14. jula najveći broj hospitalizovanih u Srbiji, njih 65 posto, su uzrasta od 20 do 49 godina, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je sada daleko veća stopa hospitalizacije mlađeg stanovništva u odnosu na april mesec kada je bilo najviše hospitalizovanih iz grupe od 50 do 59 godina. Kako je navela to je odraz povećanog eksponiranja i nepridržavanja mera od strane ovog dela populacije.

Odgovarajući na pitanja da se dugo čeka na rezultate testiranja epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla je da „lekari ne leče test već pacijenta“.

„Svi pacijenti koji su imali kliničku sliku za hospitalizaciju su hospitalizovani“, navela je ona.

Sedam privatnih labaratorija je podnelo zahtev da radi PCR testiranja i njima će tokom dana biti dostavljen set kriterijuma koje moraju za to ispune, rečeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

"Da bi labaratorija moga da radi određenu vrstu testiranja mora da ispuni makar minimalne zahteve biobezbednosti. Te labaratorije moraju da imaju makar biosigurnosni nivo 2 plus ili 3", rekla je Kisić Tepavčević.

Imamo intenzivnu komunikaciju sa najozbiljnijim kućama koje rade na vakcini jer kada bude vakcina završena biće velika potražnja, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgovorima sa jednom zemljom koja je, kako je rekao, završila vakcinu protiv COVID-19.

„Nijedna vakcina se neće primenjivati ukoliko ne ispuni sve kriterijume maksimalne bezbednosti i najoptimalnije efikasnosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG