Dostupni linkovi

Plenković u četvrtak predaje Milanoviću potpise podrške za sastav Vlade


Zoran Milanović i Andrej Plenković, fotoarhiv

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u četvrtak (16. juli) u podne na Pantovčaku predat će predshedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću potpise 76 izabranih saborskih poslanika koji mu daju podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Hrvatske.

Prije toga na Pantovčak će doći predstavnici Državne izborne komisije sa zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih 5. jula.

Od ukupno 151 poslaničkog mjesta, HDZ je osvojio 66 mandata, ali je dobio podršku nacionalnih manjina koje imaju ukupno osam poslanika i Hrvatske narodne stranke i Reformista sa po jednim mandatom čime je sakupio potrebnu većinu od 76 glasova u Saboru.

Plenković će se danas (15. juli) sastati sa poslanicima koji mu daju podršku za sastav vlade.

Uz predstavnike HDZ-a, na ručku će biti i poslanici manjina, čelnik Reformista Radimir Čačić, kao i lider Hrvatske narodne stranke (HNS) Predrag Štromar, kao i Dario Hrebak iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) koja je na parlamentarnim izborima bila u koaliciji s HDZ-om u dvije izborne jedinice i osvojila dva mandata.

Očekuje se da će Plenković 16. jula predstaviti i izgled buduće Vlade, odnosno broj ministarstava koji će, prema nezvaničnim najavama, biti smanjen.

Sastav nove Vlade Plenković će predstaviti pred stranačkim tijelima HDZ-a 20. jula.

Konstitutivna sjednica Hrvatskog sabora najavljena je za srijedu, 22. juli.

XS
SM
MD
LG