Dostupni linkovi

Boris Milošević kandidat za potpredsjednika hrvatske Vlade


Boris Milošević, arhivska fotografija
Boris Milošević, arhivska fotografija

Saborski zastupnik srpske manjine iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević bit će predložen za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska i manjinska prava u ime Kluba zastupnika SDSS-a i Kluba zastupnika manjina, izvijestio je nakon sjednice Predsjedništva SDSS-a predsjednik te stranke Milorad Pupovac.

Predsjedništvo stranke je 13. srpnja na sjednici u Zagrebu odlučivalo između njega i profesorice europskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Snježane Vasiljević, ali je prevagnula činjenica da Milošević ima „više političkog iskustva i veću političku težinu“, kao i to da ima legitimitet osobe izravno izabrane u Sabor, pojasnio je Pupovac i dodao da to „ne mijenja spremnost profesorice Vasiljević da pomogne ovoj Vladi i zajednici kojoj i sama pripada.“

Prijedlog je usuglašen sa očekivanim mandatarom buduće vlade, predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, klubom manjinskih zastupnika, i dvojici zastupnika Hrvatske narodne stranke i Stranke reformista koji zajedno sa 66 zastupnika HDZ-a i osam zastupnika manjina čine buduću većinu u Saboru, izvijestio je predsjednik Savjeta SDSS-a.

Miloševića će u Saboru zamijeniti Anja Šimpraga, dosadašnja zamjenica šibensko-kninskog župana iz redova srpske manjine i potpredsjednica SDSS-a.

„To je za nas veoma lijepa vijest – još jedna žena u klubu SDSS-a i u klubu manjina u Saboru,“ kazala je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Boris Milošević rođen je 1974. godine u Šibeniku. Po struci je pravnik. Bio je sudski vježbenik u Benkovcu, tajnik općine Kistanje, a od 2008. u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu radi na pružanju besplatne pravne pomoći.

U Vladi lijevog centra premijera Zorana Milanovića 2011-2016. i vladi HDZ-a i Mosta 2016. godine bio je pomoćnik ministra uprave kao kao voditelj Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Milošević nije prvi potpredsjednik Vlade iz redova manjinske srpske stranke SDSS. Prije njega to je bio Slobodan Uzelac, koji je bio potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak u HDZ-ovim vladama gotovo 4 godine - od 12. siječnja 2008. do 6. srpnja 2009. godine u drugoj vladi Ive Sanadera i od 6. srpnja 2009. do 23. prosinca 2011. u vladi Jadranke Kosor.

Predsjednik HDZ-a i očekivani budući premijer Andrej Plenković medijima je kazao kako je SDSS bio zastupljen i u njegovoj prvoj vladi.

„Imali su državnu tajnicu u Ministarstvu regionalnog razvoja, s kojom smo odlično surađivali, državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, dakle bili su dio Vlade, ali sve što je ispod ministarske razine za širu medijsku javnost ostane ispod radara. Osim ako iskrsne neki problem,“ kazao je Plenković 8. srpnja za „Večernji list“ .

Prošla vlada imala je 21 člana - premijera i 20 ministara, a Plenković je najavio da će nova vlada biti nešto manja – između 12 i 20 resora – kako bi bila „racionalnija i učinkovitija“.

U hrvatskim vladama obično su četiri potpredsjednika, koji vode koordinacije za pojedini sektor, a obično imaju i vlastiti resor.

Plenković očekuje da će odmah po proglašenju službenih rezultata parlamentarnih izbora od predsjednika Republike Zorana Milanovića dobiti mandat za sastav nove hrvatske vlade, da će se Sabor konstituirati i potvrditi tu vladu, i da će i Sabor i Vlada krenuti sa radom u trećoj dekadi srpnja.

Na parlamentarnim izborima 5. srpnja HDZ je sa 66 od 151 mandata relativni pobjednik izbora, i sa osam zastupnika manjina i dva zastupnika liberalnih stranaka sakupio je potrebnu većinu glasova za dobivanje mandata za sastav nove vlade. Svo troje zastupnika srpske manjine izabrano na tim izborima su iz SDSS-a Dragana Jeckov, Milorad Pupovac i Boris Milošević.

XS
SM
MD
LG