Dostupni linkovi

Meksikancu Franku ‘Počasno srce Sarajeva’


Mišel Franko na Kanskom festivalu 2017. godine, arhivska fotografija

Nagrada "Počasno Srce Sarajeva" 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) biće uručena meksičkom režiseru, scenaristi i producentu Mišel Franku (Michel Franco), objavljeno je 13. jula na službenoj stranici Festivala.

Iz SFF navode da će, kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku festivalu, ova nagrada biti uručena jednom od “najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika”.

Također će Franku odati priznanje i retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to".

Frankova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s prvim dugometražnim filmom "Daniel i Ana", a na 23. SFF-u 2017. Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film.

Trenutno je u postprodukciji Francov novi film "Nuevo orden", čija je radnja smještena u distopijskom Meksiko Sitiju (Mexico City), a ovo je, kako kažu iz SFF-a, jedan od najiščekivanijih filmova ove jeseni.

Iz SFF-a naglašavaju da će Festval biti održan u predviđenom terminu od 14. do 21. augusta na festivalskim lokacijama i online, te u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom COVID-19.

Nova pravila SFF-a

Sigurnost i zdravlje gostiju, kao i uposlenih, prioritet je Sarajevo Festivala, navode iz press službe te naglašavaju kako su svjesni odgovornosti u organizaciji ovakvog događaja. Zato će, navode, SFF proći kroz određene promjene.

“To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, biće mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora”, kaže direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra.

Navodi kako je misija SFF-a ista kao i prvog dana kada je Festival osnovan u Sarajevu pod opsadom, a to je slavljenje života, humanosti i umjetnosti.

“I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje, organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distance”, kazao je Purivatra.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju, navode iz SFF-a.

XS
SM
MD
LG