Dostupni linkovi

CIK BiH: Još nema novca za provedbu lokalnih izbora 


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ni 66 dana od raspisivanja predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) nisu osigurana sredstva za provedbu izbora iako je to bila zakonska obaveza institucija BiH, navodi se u dopisu Centralne izborne komisije (CIK) BiH Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH.

Prema saopštenju CIK-a, dopis PS BiH je upućen s obzirom na to da će se Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatrati na sjednici Predstavničkog doma PS BiH zakazanoj za 15. juli, kao i na sjednici Doma naroda PS BiH, za koju termin još nije utvrđen.

Pismo je dostavljeno članovima Kolegija oba doma PS BiH, svim poslaničkim klubovima u Predstavničkom domu PS BiH, kao i u sva tri kluba naroda u Domu naroda PS BiH, navodi se u saopštenju CIK-a BiH.

Podsjetimo, Zastupnički dom PSBiH 9. jula na hitnoj sjednici nije usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Uprkos političkom dogovoru sa Strankom demokratske akcije (SDA), zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH glasali su protiv budžeta.

Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu iznosi 996 miliona konvertibilnih maraka (oko pola milijarde eura). Za održavanje lokalnih izbora predviđeno je oko 4,2 miliona maraka (2,1 milion eura).

Prema odluci CIK-a od 23. maja, lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra umjesto 4. oktobra.

Prethodno je CIK 7. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH za nedjelju, 4. oktobra, ali je 22. maja istekao rok, predviđen Izbornim zakonom, da se osigura novac za njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG