Dostupni linkovi

Velika Britanija se sprema zabraniti Huawei za izgradnju 5G mreže


Premijer Velike Britanije trebao bi zabraniti korištenje opreme kineske kompanije Huawei za gradnju britanske 5G mreže, piše Reuters. Ova odluka mogla bi naljutiti Peking, ali obradovati Sjedinjene Države koje potiču Britaniju da obrnu svoju odluku iz januara kojom su Hauweiju dali ograničenu ulogu u izgradnji 5G.

Britansko vijeće za nacionalnu sigurnost (NCS) kojim predsjedava Johnson sastat će se u utorak kako bi raspravljali o kineskom tehnološkom gigantu.

Ranije je britanski ministar za digitalna pitanja Oliver Dowden saopštio da odluka Velike Britanije da dozvoli Huaweiju ograničenu ulogu u izgradnji 5G mreže “nije uklesana u kamenu”.

Neposredni izgovor za odbacivanje Huaweijeve opreme jeste uticajnovih američkih sankcija na tehnologiju čipovima, za koje London kaže da bi mogle da utiču na sposobnost Huaweija da bude pozudan dobavljač.

Za sada nije jasno koliko daleko će Johnsonova odluka dosezati. Telekomunikacijske kompanije su već morale ograničiti ulogu Huaweija u 5G izgradnji na 35 posto do 2023. godine. Trenutno se raspravlja o smanjivanje njihove uloge na nulu u narednom periodu.

Upitan za Huawei u junu, Johnson je rekao da će zaštititi kritčnu infrastrukturu od “neprijateljskih dobavljača”. Ministar pravosuđa Robert Buckland rekao je ranije da će prioritet biti na “nacionalnoj sigurnosti”.

Sjedinjene Države koje su zabranile korištenje Huawei opreme za izgradnju 5G mrežnog sistema kažu da je ova kompanija agent kineske ‘komunističke države’ i da joj se ne može vjerovati.

Huawei, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu, poriče da špijuniraju te kažu da SAD žele spriječiti njihov rast jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi istu tehnologiju po konkurentnim cijenama.

XS
SM
MD
LG