Dostupni linkovi

Britanska odluka o Huawei 5G opremi 'nije uklesana u kamen'


Odluka Velike Britanije da dozvoli Huaweiju ograničenu ulogu u izgradnji 5G mreže “nije uklesana u kamenu”, saopštio je britanski ministar za digitalna pitanja Oliver Dowden, 6. jula, prenosi Reuters.

Britanija je u januaru dodijelila kineskom tehnološkom gigantu Huaweiju ograničenu ulogu u izgradnji 5G mreže, no zvaničnici Nacionalnog centra za cyber sigurnost (NCSC) su nakon toga krenuli sa analizom uticaja američkih sankcija na ovu kompaniju. Uvedene sankcije koje su uveli kako bi ograničili Huawei da nabavi napredne mikročipove mogle bi značajno uticati na pouzdanost dobavljača opreme, smatraju u Velikoj Britaniji.

“Nije uklesano u kamenu”, rekao je Downden, osvrćući se na raniju odluku da omoguće ograničenu ulogu za Huawei.

“Stalno preispitujemo našu sigurnost kako bi smo osigurali da imamo najbolju moguću sigurnost za našu telekomunikacijsku mrežu”, rekao je on.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da vlada treba pažljivo da razmisli o ulozi koju kineski Huawei igra u Britaniji jer on ne želi da zemlja bude “ranjiva na dobavljača visokog rizika”.

“Odlučan sam da dovedem širokopojasnu mrežu u svaki dio ove zemlje”, rekao je Johnson novinarima, prenosi Reuters. “Ali sam isto tako odlučan da Velika Britanija ne treba da bude ni na koji način ranjiva na visoko rizične dobavljače tako da moramo pažljivo rzamisliti kako ćemo ovo riješiti”.

Ranije u ponedjeljak kineski ambasador u Londonu Liu Yiaoming upozorio je da bi odbacivanje Hauweija poslalo “veoma lošu poruku” kineskim kompanijama.

Britanski odnosi sa Kinom dodatno su zategnuti odlukom Pekinga da odobri novi zakon o nacionalnoj sigurnost u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG