Dostupni linkovi

Huawei uvjeren da će Britanija donijeti odluku o 5G na osnovu dokaza


Radnica pokazuje Huawei 5G pametni telefon
Radnica pokazuje Huawei 5G pametni telefon

Nakon što su Sjedinjene Države poručile da bi bilo 'ludilo' kada bi dopustili korištenje kineske 5G tehnologije, iz Huaweija je stigla poruka da su uvjereni kako će Velika Britanija procijeniti dokaze i na osnovu toga odlučiti da li će njihova oprema biti korištena za raspoređivanje mreže pete generacije (5G).

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ranije u utorak da kritičari Huaweija, kineskog tehnološkog giganta, trebaju da kažu koja je to alternativna tehnologija koju bi trebali koristiti umjesto kineske opreme za 5G. No također je dodao da neće donositi nikakve odluke koje bi mogle biti rizik po nacionalnu sigurnost ili britanski saradnju sa partnerima za razmjenu obavještajnih podataka.

Očekuje se da će ovog mjeseca biti donesena odluka o tome da li će Velika Britanija dopustiti Huaweiju nabavku dijelova koji se ne smatraju ključnim za svoju mrežu.

Potpredsjednik Huaweija, Victor Zhang, rekao je da se kompanija snažno slaže sa Johnsonom u tome da "britanska javnost zaslužuje pristup najboljoj mogućoj tehnologiji".

"Uvjereni smo da će vlada Ujedinjenog Kraljevstva donijeti odluku na osnovu dokaza a ne na osnovu nepotvrđenih tvrdnji", rekao je Zhang u izjavi, prenosi Reuters.

"Dva parlamentarna odbora britanskog parlamenta su zaključila da nema tehničkih razloga da nam zabrane isporučivanje 5G opreme i ove sedmice je šef MI5 (britanska obavještajna služba) rekao da 'nema razloga za mišljenje' da će biti ugrožena veza dijeljena obavještajnih informacija između SAD-a i Britanije ukoliko London nastavi koristiti Huawei tehnologiju".


XS
SM
MD
LG